I kikiriki raste u Vojvodini - širi se proizvodnja


Poljoprivrednik Dragiša Vesković odlučio je da uzgaja
neuobičajenu biljku za naše podneblje. Na pesku u Deliblatskoj peščari raste – kikiriki. Za sada je to na maloj površini, ali Dragiša želi da proširi proizvodnju.

Da je Deliblatska peščara pogodna za vinograde to se već zna ali da uspeva i kikiriki to je do sada bilo malo poznato. Dragiša Vesković tvrdi da je deliblatski pesak dobar za kikiriki i on ga već godinama uzgaja. Trenutno samo za svoje potrebe ali razmišlja da proširi proizvodnju.

"Mislim da mu odgovara pesak zato što je to ipak mekša zemlja i odgovara mu vlaga. Kad je suša ne reaguje dobro. Berem ga krajem septembra, zrele čaurice ostavim da se malo osuše i posle se prži ili kako ko već voli."

Ulaganja nisu velika, samo seme i motika, bez ikakve hemije. Ove godine je posejao 320 kućica i očekuje da će dobiti oko 150 kilograma.

"Ove godine sam prvi put sejao kikiriki u čauri, prethodnih godina sam semenke. Vidim da je jako lepo nikao, čak možda i brže nego iz semena. Kad bi se posejao jedan lanac, mislim da bi bila jako dobra zarada, bolja i od pšenice, kukuruza. Na ovom mom parčetu od 320 kućica mislim da ću imati 150 kg puta 400 dinara pa računajte - to je neka para", kaže Dragiša za RTV.

Ono što Dragiši zadaje muke je slepo kuče koje živi pod zemljom i jede plod, ali i jeleni kojih ima dosta u Deliblatskoj peščari i koji često gaze zasad.

U južnom Banatu uglavnom se poljoprivrednici bave ratarskom proizvodnjom, za proizvodnju alternativnih biljaka opredeljuju se tek pojednici i to na malim površinama. Upravo bi takva proizvodnja mogla da donese zaradu, a to smatra i sagovornik RTV-a, bar kada je kikiriki u pitanju.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: ilustracija

U Vojvodini uzgajaju banane, masline, limun, kivi, kikiriki...


POPULARNO