Gradska biblioteka proslavila rođendan - prošle godine preko 400.000 pročitanih knjiga


Dan Gradske biblioteke i 173 godine otkad je osnovana ustanova
čiju tradiciju sledi – Srpska čitaonica novosadska – svečano su obeleženi u Dunavskoj 1.

Taj datum bio je prilika da se proslave i dva jubileja: 200 godina od objave „Srpskog rječnika” Vuka Stefanovića Karadžića i šest decenija od odluke da se sve javne knjižnice i čitaonice na teritoriji Novog Sada pripoje Narodnoj biblioteci, preteči današnje Gradske biblioteke, s mrežom od 27 ogranaka.

Njen direktor Dragan Kojić osvrnuo se na početke obeležavanja rođendana tog kulturnog, obrazovnog i informacionog centra naše zajednice.

„ Od 1995. godine, kada smo napravili spoj između Srpske čitaonice novosadske, najstarije ustanove kulture osnovane u Novom Sadu, i naše voljene Biblioteke, 23. septembar obeležavamo kao najsvečaniji dan u godini“, rekao je direktor Dragan Kojić.

Dodao je da su svi svesni velikih književnih jubileja, ali i društveno-istorijskih događaja koji su neposredno uticali na Novosađane i Vojvodinu.

„Pođimo od velikog Miloša Crnjanskog, Desanke Maksimović, Alekse Šantića, Koste Trifkovića, pa se setimo Elibertacije iz 1848, Majske skupštine iz 1848, a posebno slavnog 9. i 25. novembra iz 1918. godine, koji su označili završetak Velikog rata. Međutim, mi smo, rukovođeni profesionalnim razlozima, odlučili da ovu godišnjicu posvetimo 200-godišnjici od pojave prvog „Rječnika” Vuka Karadžića iz 1818, koji ima više od 26.000 reči, i jednoj važnoj odluci Narodnog odbora opštine Novi Sad i Sekretarijata za prosvetu i kulturu iz juna 1958, po kojoj su sve javne knjižnice, čitaonice i rejonske biblioteke udružene u ono što danas prepoznajemo kao Gradsku biblioteku“, dodao je Kojić, prenosi Dnevnik.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: NSinfo

POPULARNO