Gradilište u Čortanovcima najveće te vrste u Evropi - Pripreme i za Fruškogorski koridor


Gradilište u Čortnovcima, gde se grade najznačajniji objekti
želeničke infrastrukture u Srbiji – tunel i vijadukt – obišli su juče, nepunih 13 meseci od početka rekonstrukcije i modernizacije pruge od Stare Pazove do Novog Sada, potpredsednica Republičke vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ambasador Ruske Federacije Aleksandar Vasiljevič Čepurin, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, generalni direktor ruske kompanije „RŽD internešenel” Sergej Aleksejevič Pavlov i generalni direktor „Infrastruktura železnice Srbije” Miroljub Jevtić sa saradnicima.

Kako se na gradilištu moglo čuti, deonica pruge od Stare Pazove do Novog Sada, na čijoj izgradnji je angažovana ruska kompanija „RŽD internešenel”, predstavlja najkomplikovaniji zahvat u građevinskom smislu jer podrazumeva gradnju tunela od dve cevi po 1,1 kilmetar i vijadukta dugog oko tri kilometra. Izradnja tunela počela je u aprilu, a pre toga bilo je potrebno sanirati klizište, za šta je u zemlju položeno 32 km šipova. Radovi se izvode istovremeno na četiri tačke – na severnom i južnom portalu, uz primenu nove austrijske metode, i do sada je završeno 350 metara gornjeg dela tunela, a rok za završetak je novembar 2021. godine.

Na drugom značajnom objektu na budućoj brzoj pruzi – vijaduktu – prekjuče je završeno betoniranje prvog od 59 stubova koji će biti osnova za čitavu konstrukciju tog jedinstvenog železničkog mosta u Srbiji. Po rečim direktora projekta Vidoja Melentijevića, najviši stub će biti visok 26 metara, što odgovara visini sedmospratnice. Na samom vijaduktu ima 1.310 šipova, a budući da se gradi delom na kliznom terenu, bilo je neophodno obezbediti objekat i u toku gradnje, ali i kada bude korišćen, da ne bi došlo do poremećaja i pomeranja, pa se postavlja i 20 zaštitnih konstrukcija na 140 šipova. Kako je Melentijević napomenuo, bušenje šipova će biti završeno četiri meseca pre roka, a u saradanji s Institutom CIP dodatno se istražuje teren da bi se znao tačan sastav zemljišta.

– To je najveće gradilište u Srbiji, i Vojvodina je ponosna na to što je ono u Sremu, na obali Dunava – rekao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, dodavši da je juče prvi put obišao gradilište od početka radova. – Već sada se može videti da ćemo za tri do četiri godine upola kraće putovati od Novog Sada do Beograda, o čemu nismo mogli ni da sanjamo pre 10, 15 ili 30 godina. To je od velikog značaja za transport robe, prevoz ljudi i razvoj turizma, i kada kompletna deonica od Beograda do Budumpešte bude završena, to će mnogo značiti i za razvoj čitave zemlje, posebno za ovaj kraj i opštine na trasi ove pruge. Gradilište je zaista fascinantno. Teško je izbrati reči kojima se može opisati njegova uređenost, saradnja ruskih i srpskih kompanija, efikasnost, poštovanje rokova, broj mašina.

Pokrajinski premijer Igor Mirović kazao je da je u toku javna nabavka za projektnu dokumentaciju za brzu saobraćajncu od Novog Sada do Zrenjanina i od Zrenjanina do Borče. On je istakao da očekuje da do kraja oktobra bude izabran izvođač, koji će u ugovorenom roku i isporučiti projekat.

– Nadam se i da ćemo do kraja 2019. imati idejne projekte za sve deonice te trase – kazao je Mirović. – U Vojvodini se mnogo radi zato što se priprema projektna dokumentacija, rešavaju imovinski odnosi i izrađuju urbanistički planovi, što je osnov da se započne bilo šta. Dva su velika prioriteta u Vojvodini: Fruškogorski koridor i izgradnja B i C bloka Kliničkog centra.

Po rečima direktora „Infrastrukture železnica Srbije” Miroljuba Jevtića, gradilište u Čortanovcima u ovom trenutku je najveće te vrste u Evropi, a ne samo u Srbiji, i srce je projekta brzih pruga od Beograda do Budimpešte. Do novembra 2021. godine, napomenuo je on, osim tunela i vijadukta, treba da budu završeni i radovi na otvorenoj pruzi između Stare Pazove i Novog Sada.

izvor: dnevnik.rs, agencije

POPULARNO