Evropski dan tvrđava: Šetnja kroz nasleđe Petrovaradinske tvrđave u subotu


Šetnja kroz nasleđe Petrovaradinske tvrđave održaće se u subotu
29. septembra povodom Evropskog dana tvrđava.

U Evropskoj godini kulturnog nasleđa Srbija će biti jedna od devet evropskih zemalja, a Petrovaradin jedna od 69 tvrđava u kojoj će po prvi put biti organizovan Evropski dan tvrđava.

U šetnji kroz nasleđe arhitekta Katarina Maksimov će predstaviti rad Zavoda za zaštitu spomenika kulture na rekonstrukciji fasada, a arheolog Dušica Veselinov najnovije nalaze arheoloških iskopavanja u Podgrađu. Tokom šetnje, posetiocima će biti predstavljena mapa "Priče Podgrađa", publikacija "Tvrđava od papira" udruženja "Scenatoria" i kratko predavanje o viđenju Petrovaradinske tvrđave kroz 'Pisma sa Dunava' britanskog putopisca Džona Palgrejv Simpsona iz sredine XIX veka, a svi zainteresovani imaće priliku i da preuzmu android aplikaciju "Tvrđava Petrovaradin".

"Prošetaćemo kroz slojeve istorije, manje poznatim stazama Tvrđave i saznati koji su najnoviji arheološki nalazi. Bićemo svedoci promena koje se odvijaju u Podgrađu, istražićemo ovo izuzetno, ali dugo zanemareno nasleđe iz XVIII veka. Čućemo priče o životu unutar Utvrđenog grada. Uživaćemo u pogledu sa Gornje tvrđave i osetiti miris Dunava u ranu jesen. Ne propustite prvi Evropski dan tvrđava i šetnju posvećenu kulturnom nasleđu Petrovaradinske tvrđave", navode organizatori.

Poslednja tačka šetnje je u prostorijama hostela "Varadinn" gde će biti prikazani kratki filmovi o Tvrđavi Terezin (Češka) u produkciji "Svetlopisne fabrikacije".

Program počinje u 11 časova na Trgu Vladike Nikolaja 1.

Evropska federacija utvrđenih gradova, sa sedištem u Briselu, pokrenula je inicijativu za obeležavanje Evropskog dana tvrđava u cilju njihovog predstavljanja široj publici. Partneri ove inicijative u Srbiji su Udruženje "Scenatoria" i Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada.

izvor: 021.rs, agencije, foto: NSinfo