Direktan prenos: Otvaranje novog Žeželjevog mosta za drumski, biciklistički i pešački saobraćaj


Novi Žeželjev most biće otvoren danas za drumski, biciklistički
i pešački saobraćaj u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića i evropskog komesara za proširenje Johanesa Hana. Direktan prenos možete pratiti na RTV1 od 10:54.

Most je čelične konstrukcije i nalazi se na pet stubova. Dugačak je 474 metra, a širok više od 30 metara. Ima dva železnička koloseka, kao i dve drumske trake i dve pešačke staze.

Iako izgledom podseća na stari, novi most koji će spojiti sremsku i bačku stranu Novog Sada u potpunosti se razlikuje od mosta koji je 1961. projektovao arhitekta Branko Žeželj, objašnjava za Radio Novi Sad glavni projektant mosta Aleksandar Bojović.

Zvanično ime je bilo Most bratstva i jedinstva i na njegovom otvaranju, zbog izraženih sumnji u bezbednost mosta, inženjer Žeželj se prilikom probe koja se sastojala od prelaska najtežeg teretnog voza preko mosta vozio čamcem ispod mosta kako bi svima pokazao kako veruje u svoje delo.

Nakon puštanja u rad novog mosta, umesto starog koji je srušen u NATO bombardovanju 1999. godine, u narednom periodu se očekuje uklanjanje starog montažno-demontažno drumsko-železničkog mosta, koji je u funkciji od 2000. godine i železničkom prugom spaja dve obale Dunava kod Novog Sada.

izvor: rtv.rs, agencije, video, foto: Feri K. - Aerodron YouTube