"Bilo kakva priča o rušenju Spensa - morala bi ići preko nekog referenduma"


Član Društva arhitekata Novog Sada Aleksandar Bede ocenio je
da je Spens jedan od najznačajnijih objekata tog tipa na prostoru bivše Jugoslavije i dodao da je arhitektura tog vremena trenutno predstavljena na izložbi u njujorškom MoMA muzeju.

"To se trenutno u Njujorku prikazuje, a mi bismo da rušimo. I ne samo to. Spens je javno dobro i najveći javni prostor pod jednim krovom koji imamo u gradu i zbog toga ga treba štititi jer, ne zaboravimo, on je izgrađen na osnovu odluke na referendumu o samodoprinosu koji su građani izglasali krajem '70-tih godina", rekao je Bede za Radio Slobodna Evropa.

Navodeći da je arhitekta Spensa bio čuveni sarajevski profesor Živorad Janković, Bede je ocenio da bi bilo kakva priča o daljem rušenju tog objekta morala ići preko nekog referenduma.

Prema njegovim rečima, argumenti gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića da je bolje da se Spens sruši i sagradi manji i funkcionalniji objekat ne stoje, jer kako je naveo, ne postoje nikakve pouzdane računice koje bi dokazale tezu da je isplativije rušiti i graditi novo.

"Dok nemamo tu računicu, svaka priča je čista demagogija. A i sumnjam da ćemo ikada imati tu računicu, jer je teško zamislivo da je rušenje isplativije od adaptacije", naveo je Bede.

izvor: Beta, agencije, foto: facebook.com/SPC.Vojvodina

Otvoren novi Žeželjev most (FOTO, VIDEO)

Rušenje Spensa postaje realnost? "Novi objekat imao bi bolje sadržaje, modernije sportske hale..."


POPULARNO