10.000 najređih i najlepših modela automobilčića na Trgu slobode


Drugi Sajam automobilčića otvoren je na Trgu slobode

Svoje eksponate predstavilo je oko 20 kolekcionara, a osim izloženog, sajam je imao i edukativni karakter na temu bezbednosti u saobraćaju, namenjen pre svega mladima do 15 godina.

Svoje eksponate predstavilo je oko 20 kolekcionara, a osim izloženog, sajam je imao i edukativni karakter na temu bezbednosti u saobraćaju, namenjen pre svega mladima do 15 godina.

Oko 10.000 najređih i najlepših modela automobilčića na novosadskom trgu, one malo starije podsetili su na bezbrižno odrastanje i igru, a decu na neprolaznu ljubav prema igračkama.

"Deo njih ne može da se vidi ni u Evropi. Konkretno, ovo recimo gore su kolekcionarski modeli Hot Fils, ali 100% Hot Fils, znači nije onaj komercijalni deo koji možete naći u prodavnicama. Ovde imate sedam komada, Mežuret del aks, modeli koji su izašli pre 20 godina i koji su bili probna serija", pokazujeMiloš Radanović, kolekcionar automobilčića.

"Sajam automobilčića" nastao je po uzoru na slične manifestacije u regionu, sa ciljem ne samo da predstavi bogato kolekcionarstvo, nego i da edukuje najmlađe učesnike u saobraćaju.

Marko Topo, predsednik Saveza vozača Vojvodine, kaže za RTV: "Deca uzrasta od 6 do 14 godina najviše kroz igru i kroz zabavne materijale uče o bezbednosti u saobraćaju. S tim u vezi smo pozvali kolege iz udruženja koji se bave tim pitanjima, gde će oni kroz propagandne materijale, ankete, pokazne vežbe, deci na jednostavan način objašnjavati neke osnovne stvari".

"Ovo je jedan od načina kako se i saobraćaj kroz ove igračke, automobilčiće i dalje spominje u priči u svakodnevnom životu, a samim tim se onda spominje i priča o bezbednosti u saobraćaju. To je izuzetno važno. Novi Sad kao grad je prepun automobila, imamo dosta nesavesnih vozača, tako da to je nešto na šta moramo jako obratiti pažnju kada su deca u pitanju", kaže Aleksadar Kravić, član Gradskog veća za saobraćaj i puteve.

Većinu izloženih automobilčića, prema rečima kolekcionara i organizatora, teško je ili nemoguće naći u prodavnicama igračaka, a po komadu mogu koštati i više hiljada evra.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: NSinfo, ilustracija