Zahlađenje u celom regionu - pad temperature i za 10 stepeni


Krajem vikenda očekuje se pogoršanje vremena, a novi podaci
pokazuju da će pad temperature biti veći nego što je ranije najavljeno.

"Prethodno je procenjeno da će temperatura pasti za nekih sedam stepeni, ali svežiji podaci pokazuju da će razlika ipak biti i više od 10 stepeni Celzijusa u odnosu na sadašnjih 32-33 stepena, te nas očekuju temperature oko 20. podeoka", rekao je za Blic meteorolog Đorđe Đurić.

Ciklon koji dolazi sa Jadrana doneće zahlađenje u celom regionu, a u Srbiji će prvo pogoditi severozapad zemlje i to u nedelju uveče. Naoblačenje, pljuskovi i grmljavina do ponedeljka ujutru zahvatiće i ostatak Srbije.

"Ovo pogoršanje vremena bukvalno će oduvati leto iz Srbije, ali još nije sigurno koliko će tačno dana trajati. Sve zavisi od putanje kojom će se kretati ciklon, a podaci još uvek variraju. Trebalo bi da bude prolaznog karaktera", rekao je Đurić i napomenuo da na lokalnom nivou može biti obilnih padavina.

Zatim sledi blagi porast temperature, maksimalne će biti 24 do 27 stepeni, ali se ne vraćamo na vrednosti iznad 30 stepeni, pa će vreme biti umereno toplo i prijatno, kazao je za Tanjug meteorolog RHMZ-a Nedeljko Todorović.

Prema njegovim rečima, zahlađenje će nam doneti ciklon sa Atlantika, a talas hladnijeg vazduha do nas stiže preko Zapadne Evrope i Alpa i preko Hrvatske i Mađarske.

izvor: Tanjug, Blic, agencije, foto: NSinfo