Vertikalna bašta na Detelinari - smanjivanje buke, temperature, prečišavanje vazduha...


Na uglu Cankareve i ulice Svetislava Kasapinovića, ponosno se
uzdiže autentična zelena oaza koja je za kratko vreme postala simbol pozitivnih promena i omiljeni prizor meštana Detelinare. U ovoj bašti nalaze se biljke koje nisu zahtevne za održavanje, poput nane, čuvarkuće, plave trave i galijardije.

"Uloga vertiklanih bašta se ogleda u smanjivanju buke, zatim prečišavanju vazduha od alergene i zagađivača poreklom iz saobraćaja, zatim vertiklane bašte mogu da predstavljaju stanište insektima i da doprinesu smanjenju temperature koja svakako viša u urbanim sredinama, gde je beton dominanatan", kaže za RTV Dina Tenji iz Ekološkog udruženja "Zeleni Sad".

Za realizovanje dobrih ideja, prepreke se brišu entuzijazmom i spremnošću da se uvek zavrnu rukavi i prione na posao. Tako su i temelje ove bašte u bukvalnom smislu, postavili upravo članovi Udruženja "Zeleni Sad".

Da bi se realizovao ovaj projekat prvo je bilo neophodno okupiti tim ljudi koji je spreman da se bori za viši cilj. U ovu vertikalnu baštu uloženo je 160 sati rada, ali iz Ekološkog udruženja "Zeleni Sad" kažu da kada su u dugoročne pozitivne promene u pitanju, nikada nije dosta vremena i truda.

"Naša vizija je bila da napravimo zeleni inovativan kutak za sugrađane na Detelinari, i da ovu vertikalnu baštu koja je samoodrživa jer se gore nalazi kanister koji će sakupljati kišnicu koja će sistemom kap po kap navodnjavati svaku od sadnica, da oni zajedno sa ovom baštom uživaju u biljkama, pričaju o održavanju biljaka i bude svest o životnoj sredini", ističe Sara Pavkov, predsednica Udruženja "Zeleni Sad".

Ova vertikalna bašta poručuje koliko je važno da zajedničkim naporima čuvamo zelene površine u našem gradu i da se upravo mi, pojedinci, borimo za kolektivni cilj.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: youtube.com, print sreen