Veliki rit dobija vrtiće, osnovnu i srednju školu, sportski centar...


Osim osnovne škole, planirana je i srednja za oko 1.100 učenika

Planom detaljne regulacije prostora „Mali Beograd – Veliki rit 1”, koji je na javnom uvidu do 1. septembra, većina područja namenjena je porodičnom stanovanju.

Budući da je procenjeno da će na prostoru površine 58,85 hektara živeti 2.750 stanovnika, urbanisti su predvideli dve predškolske ustanove, osnovnu i srednju školu, srednjoškolski centar, ali i sportski. Osim toga, deo površine izdvojen je i za poslovne sadržaje, opštegradski centar, raznovrsne javne i komunalne službe.

Osim površine planirane za izgradnju Ulice Paje Radosavljevića (1,2 hektara), koja je važna za šire područje Grada, predviđene su i saobraćajne, infrastrukturne i zelene površine na ukupno 16,66 hektara. Biciklističke staze gradiće se duž glavnih saobraćajnih pravaca, u ulicama Paje Radosavljevića, Janka Halkozovića, Majke Jugovića, Stefana Dečanskog i Baja Pivljanina, te delimično i u zaštitnom pojasu kanala.

Izgradnjom dveju predškolskih ustanova obezbediće se prostor za smeštaj oko 320 dece, a ti jednospratni objekti s potkrovljem planirani su u Dečanskoj i u Ulici Grujice Novakovića. S obzirom na očekivani broj dece jaslenog i predškolskog uzrasta na ukupnom području Malog Beograda – Velikog rita (oko 630), planirano je da se nedostatak prostora nadomestu u okviru površina za raznovrsne javne službe, kao i u okviru porodičnog stanovanja, prenosi Dnevnik.

Osnovna škola za 700 do 800 učenika, s fiskulturnom salom planirana je uz ulice Majke Jugovića i Baja Pivljanina, a ta dvospratna zgrada će sa salom biti povezana toplom vezom, odnosno hodnikom. Urbanisti preporučuju da se u školskom objektu omogući poludnevni boravak mališana od pet do sedsm godina, koji tek treba da pođu u školu, a na tom mestu predlažu i rad s decom s posebnim potrebama, kao i osnovno obrazovanje odraslih.

Osim osnovne škole, planirana je i srednja za oko 1.100 učenika, i to uz Ulicu Paje Radosavljevića. Školska zgrada će imati tri etaže (P+3), a kako se u planu navodi, pre početka gradnje neophodno je raseljavanje stanovnika, rušenje objekata koji su tu nalaze, i nivelacija terena.

Pre izgradnje školskih objekata, obavezna je i izrada urbanističkog projekta, kojim će se utvrditi i faze realizacije.

izvor: dnevnik.rs, foto: ilustracija

POPULARNO