Usvojen Predlog zakona o računanju vremena u Srbiji - očekuje se ukidanje pomeranja kazaljki u EU


Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o
računanju vremena, zbog potrebe da Srbija donese svoj zakon koji će regulisati tu oblast i definisati računanje vremena.

Time će se obezbediti jedinstveno računanje vremena na teritoriji Republike Srbije, koje je usklađeno sa vremenom koje koriste evropske zemlje.

Mediji su ranije pisali da je posebna radna grupa sastavila nacrt propisa koji predviđa da građani Srbija i dalje poslednje nedelje u martu, tačno u dva časa, kazaljke pomere sat unapred. I vraćaju ga nazad poslednje nedelje oktobra.

Poslednji Zakon o računanju vremena kod nas usvojen je 2006, još kada smo delili državu sa Crnom Gorom. Javila se zato potreba da imamo zakon koji će propisati kako se i kada pomeraju kazaljke - u Srbiji. I tako definisati zakonsko vreme.

Srbija, međutim, svoje zakonodavstvo usaglašava sa evropskim, tako da ukoliko Evropa reši da ubuduće ne postoji letnje i zimsko računanje, odluci ćemo se prilagoditi i mi, pisali su mediji.

Podsetimo, Evropska unija je svoje građane pitala usred vrućeg leta da li žele da zadrže prelaske s letnjeg na zimsko računanje vremena i, ako ne žele, koje računanje žele da zadrže - ono zimsko ili letnje. Mnogi građani Evropske unije su ovu ideju prihvatili oberučke. Oko dva miliona njih se uključilo u onlajn raspravu na stranicama Evropske komisije i gotovo je izvesno da će pomeranje kazaljki biti ukinuto, ali se ne zna kada.

Evropski parlament je još u februaru sa 354 glasa "za" i 153 "protiv" doneo odluku da Evropskoj komisiji predloži ukidanje letnjeg računanja vremena. Argumenti koji su se tom prilikom čuli glasili su da populacija pati od zdravstvenih problema zbog pomeranja sata, da pomeranje kazaljki dovodi do većeg broja saobraćajnih nesreća, da pada produktivnost na radnom mestu…

izvor: Danas, agencije, foto: NSinfo

POPULARNO