"Uskoro investicija kakva nije viđena u Novom Sadu - Preko pola milijarde evra, gradnja na delovima Dunava"


Panorama Novog Sada više nije ista. Milionski vredna gradilišta
poput Promenade, Pupinove palate, zgrade RTV –a, podižu urbanističke standarde, ali i pune budžet, i povećavaju stopu zaposlenosti, prenosi RTV.

"Pravi razvoj grada se dešava razvojem infrastrukture grada i razvojem javnog prostora, odnosno javnog sadržaja. U gradu u kom je kvalitet života dobar, svi će želeti da ulažu u stanogradnju i da razvijaju druge komercijalne sadržaje, i onda u tom smislu investicije neće biti upitne", kaže za RTV Slobodan Jović, predsednik Društva arhitekata Novog Sada, i dodaje da nije loše nekad doći Petrovaradinsku tvrđavu odakle se najbolje vidi i odakle najbolje možemo da proverimo u kakvom se stanju grad nalazi.

Krovovi objekta na najskupljoj gradskoj parceli od 3,8 milijardi dinara koliko je platila kompanija NEPI Rockcastl, najavljuju skoro otvaranje najvećeg tržnog centra u ovom delu Evrope – Promenadu, sa 1500 radnih mesta. Na proleće, Novi Sad dobija i Pupinovu palatu - ekskluzivni poslovno stambeni kompleks u centru grada. Investitor je novosadska kompanija Galens invest koja gradi i u Beogradu i na Zlatiboru, a samo prošle godine, grad je od njihovih projekata inkasirao oko milijardu dinara. U Novom Sadu u kome se traži parking mesto više, posebno u centru grada, Pupinova palata će ih imati oko 400.

"Garaže se nalaze na tri podzemna nivoa ispod celog objekta, projektovane i izgrađene su na oko 15000 kvadrata i apsolutno zadovoljavaju i više nego zakonski okvir koji su propisani za ovakav vid objekta. I to je nešto što posebno izdvaja ovaj objekat i za korišćenje poslovnog dela i stambenog u samom centru grada", objašnjava za RTV Vladimir Šojić, iz kompanije Galens Invest

Osim primene najviših standarda gradnje, u delu objekta biće očuvane fasada i ornamentika nekadašnje Komunalne banke. Nemački Kontinetal već je najavio da će od proleća 2019. biti na novoj adresi – u Pupinovoj palati. Iste godine, ali u decembru, i RTV bi trebalo da se nađe na novoj, staroj adresi – Kamenički put 45. Ostaje li jedino Dunav kao neiskorišćen potencijal za investiranje, ekipa RTV pitala je gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića.

"Imam naznaku, najavu od jednog investitora da ćemo do kraja 2019. godine imati najveću investiciju u oblasti građevinarstva u Novom Sadu. Mislim da će ići preko pola milijarde evra. U pitanju je domaća kompanija koja je zainteresovana za gradnju na delovima Dunava, i to će preporoditi Novi Sad, i to će biti investicija kakva nije viđena u Novom Sadu", kaže gradonačelnik Miloš Vučević za RTV.

Ono što će, posle 19 godina čekanja, upotpuniti panoramu Novog Sada svakako je treći novosadski most. Novi Žeželj trebalo bi uskoro da bude otvoren i za drumski saobraćaj.

Rekonstrukcija stadiona Voše - 27 miliona evra: 17.000 mesta, bez atletske staze, natkrivanje svih tribina...