Upotreba plastičnih kesa smanjena za 50 do 60 odsto - Veliki trošak za ono što se odmah baca


– U Srbiji svaki stanovnik iskoristi oko 300 plastičnih kesa
godišnje, ali taj broj će biti prepolovljen do kraja godine zahvaljujući tome što se u trgovinskim lancima širom Srbije one naplaćuju – rekao je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan nakon sastanka s predstavnicima „Domaćeg trgovinskog lanca”, asocijacije domaćih malih trgovačkih lanaca.

– Upotreba plastičnih kesa u Srbiji smanjena je 50 do 60 odsto u svim trgovinskim objektima u kojima se one naplaćuju.

Po njegovim rečima, DTL, koji okuplja 13 maloprodajnih trgovinskih firmi u Srbiji, pridružio se inicijativi Ministarstva i Privredne komore Srbije, a cilj je da se akciji naplate kesa priključi i što veći broj manjih trgovinskih lanaca.

Direktor DTL-a Obrad Popović ukazao je na to da se ta asocijacija pridružila inicijativi Ministarstva i PKS-a jer su prepoznali ozbiljnost posledica upotrebe plastičnih kesa i ambalaže. Po njegovim rečima, prošle godine je u više od 600 prodajnih objekata DTL-a u Srbiji podeljeno oko 80 miliona plastičnih kesa. On je istakao da će DTL od svake prodate plastične kese izdvajati 20 para za projekte u oblasti ekologije, obrazovanja ili zdravstva u Srbiji. Ističući da je poenta smanjenje upotrebe plastičnih kesa a ne njihova prodaja, Popović je rekao da je jedna od članica DTL-a osmislila akciju – napravili su biorazgradive platnene cegere s bar-kodom, te da će mušterije, svaki put kada kupuju noseći ceger u radnju, imati mogućnost da iskoriste popust na određene proizvode.

Iako je cena plastičnih kese, moglo bi se reći, simbolična, računica je jasna – samo uz jednu kupljenu kesu dnevno mesečni izdatak je 60 dinara, što nije zanemarljivo za nešto što će se baciti čim se stigne kući. U mnogim zemljama upotreba plastičnih kesa odavno se naplaćuje, što je za relativo kratko vreme značajno smanjilo njihovo korišćenje. Tako nešto trebalo bi očekivati i u Srbiji, a kako je rekao Goran Trivan, država je spremna da se rukovodi i evropskim direktivama čiji je cilj da se potrošnja kesa u Evropi do 2025. godine smanji devet puta.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: ilustracija

POPULARNO