Univerzitet u Novom Sadu napredovao na Šangajskoj listi


Univerzitet u Novom Sadu našao se među 1.000 najboljih
univerziteta u svetu na prestižnoj Šangajskoj listi.

Za razliku od prošle godine, kada je bio zastupljen u dve oblasti, ove godine Univerzitet u Novom Sadu našao se na Šangajskoj listi u tri oblasti.

Mesto među 150 najboljih zadržao je u oblasti prehrambenih tehnologija, ali se nije zadržao među 500 najboljih u oblasti matematike. S druge strane, pojavljuje se među najboljima u oblastima hemijskog inženjerstva i veterinarskih nauka.

Tako se univerzitet sa više od 50.000 studenata našao među 300 najboljih u oblasti veterinarskih nauka i među 500 najboljih je kada je u pitanju hemijsko inženjerstvo. Ova visokoobrazovna ustanova je zastupljena u inženjerstvu i biološkim naukama, ali je nema na listama u oblastima društvenih, prirodnih i medicinskih nauka.

Ove godine Šangajska lista je odlučila da proširi broj univerziteta koje će rangirati. U 2017. rangirano je top 500 univerziteta, ali je napravljena i lista od 501. do 800. mesta. Sada je spisak proširen na 1.000 univerziteta, pa se Novi Sad našao među onima koji su plasirani od 901. do 1.000 mesta.

izvor: 021.rs, agencije, foto: NSinfo

POPULARNO