U Vojvodini se spaja 6 srednjih škola


Optimizacija mreže srednjih škola zahvatiće i Vojvodinu

Na teritoriji Vojvodine biće spojeno šest srednjih škola, saznaje 021.rs.

Optimizacija mreže srednjih škola zahvatiće i Vojvodinu, ali se prva spajanja očekuju tokom 2019. godine, jer najpre bi trebalo Skupština Vojvodine da donese odluku o spajanju škola.

"Predlozi pokrajinskih odluka u vezi sa optimizacijom mreže srednjih škola u Vojvodini su u izradi. Optimizacijom je planiran obuhvat šest srednjih škola. Nakon izrade konačnih predloga odluka, javnost će biti blagovremeno informisana", poručuju za 021.rs u Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje.

Odlukom Vlade Srbije poznato je da će u Srbiji biti spojeno 14 škola, ali i da će se optimizacija mreže škola nastaviti u narednom periodu. Ministar prosvete Mladen Šarčević otkrio je da Skupština Vojvodine već ima spremljene parove koje će spojiti, ali kako je leto, a poslanici sa poslom kreću tek od septembra, odluka još nije usvojena. Kako bi "plastično" objasnio šta znači spajanje škola, Šarčević je u gostovanju na televiziji N1 iskoristio Apatin kao primer.

"Ako imate Apatin u Vojvodini, imate jednu tehničku školu sa 700 đaka, sa ogromnim brojem profila, i imate drugu koja ima 40 đaka, kakav je problem da ovih 40 pređu kao odeljenje i profesori u ovu koja ima adekvatne uslove rada? Samo je pitanje da li treba dva direktora? Mislim da ne treba. Direktor može da ostane tehnoliški višak, kao i svaki profesor", rekao je Šarčević.

izvor: 021.rs, N1, agencije, foto: Ben Schonewille/freedigitalphotos.net

POPULARNO