Traže da dobiju status profesije od javnog značaja: "Čitava profesija je ugrožena, čitav javni interes"


Udruženje profesionalnih upravnika Srbije traži da dobiju status
profesije od javnog značaja zbog brojnih pritisaka i napada na njihove članove.

Kako je za Prvu TV objasnio Radovan Trifunović iz Udruženja profesionalnih upravnika Srbije, zahtev za tim statusom opravdavaju obavljanjem javne delatnosti i služenjem interesu Republike Srbije.

“Čitava profesija je ugrožena, čitav javni interes. Upravnici se susreću sa napadima, oružanim pretnjama, ugrožena im je bezbednost kroz pretnje njihovoj porodici i bližnjima, fizičkim nastrajima, oštećenjima kola. Zbog toga tražimo status profesije od javnog značaja kako bi se skrenula pažnja pojedincima da će oštrije biti kažnjeni”, naveo je Trifunović.

Navodi da takav status već imaju delatnici u oblasti javnog informisanja, javnog obrazovanja, javnog prevoza i zastupnici pred zakonom.

Na pitanje da li smatra da su ugroženi jer su nametnuti građanima, Trifunović je odgovorio odrično.

Trifunović je naveo i da se za slučajeve ugrožavanja bezbednosti upravnika u široj javnosti ne zna jer se o tome ne piše u medijima, ali je potvrdio da su upravnici već podneli niz prekršajnih i krivičnih prijava protiv stanara.

Advokat Aleksandar Cvejić ne smatra da je profesija upravnika zgrada ugroženija od recimo medicinara, novinara, advokata i zbog toga im je potrebno obezbediti dodatnu zaštitu i pooštriti kaznenu politiku uopšte ali ne i status profesije od javnog značaja.

“To je Komunalna policija dobila kad nas pre nekoliko godina, štite se više nego regularna policija a nisam siguran da je to potrebno s obzirom na to kako se ponašaju”, navodi on, prenosi b92.net.

Međutim, kako dodaje, država bi trebalo da nađe način da ih zaštiti pojačanom kaznenom politikom da shvate da taj čovek nije tu zbog sebe nego je tu zbog njih.

izvor: Prva, b92.net, agencije, foto: NSinfo, ilustracija

POPULARNO