Toplotni talasi će se nastaviti i biće duži


vremenski obrasci u Evropi, Severnoj Americi i delovima
Azije najverovatnije će se produžiti, pokazala je nova klimatska studija, u kojoj se navodi i da zagrejavanje Arktika čini toplotne talase na drugim područjima dužim i opasnijim.

Intenzivni toplotni talasi koje smo osetili ovog leta će se nastaviti, pogotovo na području Evropske unije, SAD, Rusije i Kine, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Nature Communications.

Rastuće temperature na Severnom polu usporile su cirkulaciju velikih vazdušnih masa i vetrove, što znači da su front niskog i visokog pritiska vazduha "zaglavili", a to bi moglo dovesti do "vrlo opasnih ekstrema", koji se pojavljuju kad se neuobičajeno visoke temperature zadrže duži period.

U tom slučaju se sunčani dani "pretvaraju" u toplotne talase, kiše u poplave, a raste i opasnost od šumskih požara.

Kratkotrajni toplotni talasi mogu biti prijatni, ali dugotrajni će imati velik uticaj na društvo, poljoprivredu, ljudsko zdravlje, naveo je jedan od autora studije, Dim Koumou, sa Instituta za klimatska istraživanja u Potsdamu, prenosi Blic.

Usporavanje cirkulacije vazduha već dugo brine klimatologe, iako su se mnogo više bavili zimskim vremenskim obrascima.

Nova studija usredsređuje se na letnje razdoblje, gde već sad postoji mnogo dokaza da planetarni sistemi vetrova, i oni u nižim i oni u višim delovima atmosfere, gube svoju sposobnost da menjaju vreme.

Jedan od uzroka je slabljenje temperaturne razlike između Arktika i ekvatora kao rezultat efekta staklene bašte koji je proizveo čovek.

izvor: Tanjug, Blic, agencije, foto: NSinfo, ilustracija