Sve tajne Petrovaradinske tvrđave: 1.000 hodnika, 40 milijardi cigli, priča vredna cele knjige...


Čak ni Novosađani do kraja ne znaju kakav je značaj gigantske
tvrđave, ali je sigurno da je, uz francuski Verden - najveća u Evropi.

Zato su Novosti krenule u potragu za ovim odgovorom, koristeći znanja i veštine Udruženja “Tri D svet” i njihovog ogranka UGRIP, urbanih istraživača, “gerilaca” kako vole da ih zovu. Pred nama su Leon Šurbanović, predsednik, Branko Vujkov, fotograf, Milica Lisica, dr Pal Terek i Slavomir Kišfalubac.

Ulazimo u tvrđavu građenu od 1692. do 1780. godine. Uživamo privilegiju da budemo među retkima koji su kročili unutra, i jedini novinari koji su ušli u takozvani “Kraljevski nivo”, prenose Novosti.

- Od površine Dunava do vrha utvrđenja ima oko 120 metara - kaže Šurbanović. - Na vertikalnom preseku videli bismo 27 nivoa sa osnovnih osam spratova i 21 pratećim nivoom. Tvrđava je sazidana od oko 40 milijardi cigli, svaka je teža od pet kilograma, ima hiljadu hodnika, kao i 51 ulaz u podzemni deo. Do sada su ukradene hiljade vrata koja su zatvarala različite položaje, raskrsnice i minske galerije. Članovi UGRIP su izmerili većinu podzemnog vojnog sistema i sigurni su da su hodnici dugi više od 28 kilometara.

Utvrda ima četiri osnovna odbrambena položaja, od vrha do dna je u kaskadama sačinjenim od ravelina, bastiona... Tako je spolja. Ipak, njena unutrašnjost je posebna i, svakako - nedopričana priča.

- Najveća oštećenja naneli su lovci na tobožnje blago Marije Terezije - dodaje Šurbanović. - Oni su pravili neoprostivu štetu. Svaki hodnik imao je niše, svodove nalik prozorima koji su zatvoreni “suvim zidom”, odnosno naslaganim ciglama. Većina je srušena dok su “istraživači” tražili blago.

Pročitajte više >> izvor: novosti.rs, foto: NSinfo

Novi i efikasniji model upravljanja - Petrovaradinsku tvrđavu negovati i pokazati svetu

POPULARNO