Stroži zakon o poštanskim uslugama - zbog slanja pitona u Novi Sad


Nadležne službe su utvrdile ko je poslao u Novi Sad paket sa
živom zmijom i protiv tog lica su podnete krivične prijave zbog zlostavljanja životinja i falsifikovanja isprava.

U saopštenju Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija se navodi da su inspektori za poštanske usluge, u saradnji sa drugim državnim organima, sproveli vanredni terenski nadzor u Jagodini, nakon što je u oštećenom poštanskom paketu poslatom u Novi Sad pronađena - živa zmija, što prema postojećem Zakonu o poštanskim uslugama, predstavlja zabranjen sadržaj poštanske pošiljke.

"S tim u vezi, sačinjen je Predlog zakona o poštanskim uslugama, koji je u novembru usvojen od strane Vlade i za koji se očekuje da će u najkraćem mogućem roku biti usvojen i u Narodnoj Skupštini", izjavila je državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Ona je naglasila da će se ovim zakonskim rešenjem uvesti obaveza identifikacije pošiljalaca otkupnih, vrednosnih i pošiljaka sa ličnim uručenjem i evidentiranja registarskog broja ličnih isprava pošiljalaca, odnosno primalaca navedenih pošiljaka, što bi trebalo da spreči slične situacije, kao i u pranja novca, finansiranja terorizma i prometa robe neregistrovanih subjekata. Ministarstvo će unaprediti postojeću regulativu kako bi dodatno zaštitilo građane od ovakvih situacija, navodi se.

izvor: Beta, agencije, foto: ilustracija

POPULARNO