Srpska piva druga najpopularnija uvozna piva u EU - Potvrda kvaliteta


Odmah iza Meksika

Vest da su srpska piva druga najpopularnija uvozna piva u EU je samo potvrda da potrošači u Srbiji piju kvalitetno pivo koje se priprema od kvalitetnih domaćih sirovina, ističu u Udruženju pivara Srbije.

"Veoma smo ponosni što naše članice već tri godine svrstavaju Srbiju na drugo mesto zemalja izvoznica piva u Evropsku uniju", kaže Rebeka Božović, izvršna menadžerka Udruženja pivara Srbije povodom podatka Evrostata da Srbija sa 48 miliona litara čini 12 odsto uvoza piva u EU, odmah iza Meksika.

Pivo se u Srbiji proizvodi od sirovina koje se više od 89 odsto nabavljaju u Srbiji, naglašava Božović. Dodaje da se najvažniji poljoprivredni sastojak, koji predstavlja "dušu piva" - ječmeni slad - čak 98 odsto nabavlja lokalno.

Od 2015. godine, u nabavkama srpskih pivara figuriše i domaći hmelj, čiji je udeo u ukupnim kupovinama te sirovine tada iznosio skromnih dva odsto, ali je već naredne godine taj udeo porastao na devet procenata. Nabavka domaćeg hmelja iz godine u godinu raste, što predstavlja podsticaj za razvoj srpske poljoprivrede, dodaju u Udruženju pivara Srbije.

izvor: Tanjug, agencije, foto: ilustracija, franky242/freedigitalphotos.net

POPULARNO