Srbiji fali 35.000 zidara, tesara, armirača...


Građevinarstvo je najbolji pokazatelj ekonomije zemlje i uz
poljoprivredu predstavlja najvažniju granu u jačanju privrednog i ekonomskog razvoja.

Ali, u građevinarstvu je radne snage sve manje, pogotovo dobrih kvalifikovanih majstora, pa je naša zemlja u problemu kako da obezbedi obučene radnike, ne samo za izgradnju objekata i održavanje postojećih poslovnih i stambenih zgrada već i onih u infarstrukturi, poput mostova, puteva…

Po rečima predsednika Građevinske komore Gorana Rodića, našoj zemlji trenutno nedostaje između 25.000 i 35.000 radnika u građevinarstvu, a sve do pre desetak godina od te grane privrede je živelo i privređivalo oko 120.000 građevinaca.

Nedostaju nam ne samo armirači, tesari i zidari već zanatlije svih profila koji učestvuju u izgradnji objekata, pa tako nema ni keramičara, molera, instalatera svih profila, montažera liftova, stolara…, kaže Rodić, i dodaje da zato naših građevinaca na radu ima svuda po svetu.

Jedini izlaz da se radna snaga zadrži je, naglašava on, da budu dobro plaćeni i da se mladi putem dualnog obrazovanja što pre iškoluju za dobre majstore, tako što će od deset časova, dva časa slušati teoriju a osam kroz praksu savladavati veštine zanata. Bar za sada, navodi, prekvalifikacije i dokvalifikacije su retke, prenosi Dnevnik.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: NSinfo