Širenje mreže gradskih pijaca: Veletržnica u Radnoj zoni zameniće Kvantaš - šest novih pijaca


Širenje grada i povećanje broja stanovnika doveli su do toga da
gradske pijace nisu podjednako dostupne svim građanima Novog Sada.

Osim toga, na prostorima za tu vrstu trgovine robom često su gužve, uz nedostatak parkinga, a jedna od posledica je i pojava „divljih” pijaca. Zbog toga urbanisti predlažu širenje mreže gradskih pijaca. Ta mreža trenutno obuhvata deset pijaca, uključujući i Kvantaš, a planirano je šest novih prostora, kao i mesto za veletržnicu, koja će postepeno preuzimati funkciju Kvantaša, budući da je planirano njegovo zatvaranje.

Konceptualnim okvirom plana generalne regulacije mreže pijaca, koji je na ranom javnom uvidu do 15. avgusta, novi pijačni prostori predviđeni su na sremskoj strani grada, u Sadovima i dva na Mišeluku, ali i na Adicama, Telepu i Klisi, a veletržnica bi trebalo da bude u Radnoj zoni „Sever 1”.

Prilikom izbora mesta za nove pijace, urbanisti su uzeli u obzir faktore poput gustine naseljenosti, kretanja potrošača, autobuskih linija, mogućnost parkiranja, komunalne opremljenosti... Budući da „divlje” pijace godinama unazad opstaju na pojedinim mestima, to ukazuje na potrebu stanovništa za trgovinom na određenom prostoru pa je i to bio jedan od faktora koji je uticao na određivanje mesta za nove pijace.

Nova veletržnica trebalo bi da zadovolji potrebe grada i šireg regiona Vojvodine za snabdevanjem svežim namirnicama i drugom robom, pa u skladu s tim treba obezbediti i izgraditi prostor za distribuciju i prodaju. Uzimajući u obzir položaj u odnosu na gradski saobraćaj, mogućnosti opremanja infrastrukturom i neposredno okruženje, urbanisti smatraju da veletržnicu treba izgraditi u Radnoj zoni „Sever 1”, i to na površini oko deset hektara. Budući da će se trgovina na veliko umesto na Kvantaškoj pijaci obavljati u veletržnici, taj prostor treba urediti i moderno opremiti, tako da budući korisnici, osim mesta za izlaganje i prodaju, dobiju i površinu za skladištenje robe, doradu, preradu i pakovanje proizvoda. Time će biti rešen problem parkiranja kamiona i neće biti potrebe da takva vozila saobraćaju zelenim pijacama jer će se dostava robe obavljati pretežno putničkim automobilima i sličnim vozilima.

Direktor JKP „Tržnica” Dušan Bajić početkom godine za Dnevnik je rekao da je u studiji iz 2012. godine procenjeno da bi veletržnica trebalo da donosi između 100 i 200 miliona zarade na godišnje nivou.

Konceptualni okvir plana generalne regulacije mreže pijaca moguće je pogledati radnim danima od 9 do 14 časova u prostorijama JP „Urbanizam” na Bulevaru cara Lazara 3, kao i na sajtu tog preduzeća. Pisani predlozi, primedbe i sugestije podnose se, dok traje uvid, Gradskoj upravi za urbanizam i stambene poslove u Radničkoj 2.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: ilustracija

POPULARNO