"Saobraćajno" uređenje, kružni tok, nova ulica - oko Naučno tehnološkog parka


Dok gradnja Naučno-tehnološkog parka još traje, Gradska uprava
za građevinsko zemljište i investicije raspisala je tender za projektovanje saobraćajnih površina s kružnom raskrsnicom i pratećom infrastrukturom oko tog kompleksa.

Budući da se nakon izgradnje Parka očekuje povećanje obima saobraćaja u tom delu Kampusa, urbanisti predviđaju obodne saobraćajnice, koje će omogućiti pristup kompleksu, a osim toga treba izgraditi i vodovodnu i kanalizacionu mrežu, kao i postaviti novo javno osvetljenje.

Pristup zgradi Parka planiran je s istočne strane, i to saobraćajnicom koja predstavlja produžetak Ulice Veljka Petrovića. Planskim dokumentom nije predviđeno povezivanje te ulice s Bulevarom cara Lazara, pa se ona završava slepo i na njenom kraju urbanisti treba da predvide prostor za manevrisanje i okretanje vozila. Produžetak Ulice Veljka Petrovića, dug oko 100 metara, osim dvosmernog kolovoza, treba da ima i parking-prostor, kao i obostrane pešačke staze, prenosi Dnevnik.

U okviru parkinga su predviđeni i drvoredi, i to po jedno stablo na svaka četiri mesta, a neophodno je rezervisati i parking-mesta za invalide. Prilikom projektovanja treba predvideti i kolske ulaze u podzemnu garažu Naučno-tehnološkog parka. Osim re saobraćajnice, planirana je i izgradnja ulice s jugozapadne strane zgrade Parka, duga oko 90 metara, koja, kako stoji u konkursnoj dokumentaciji, po klasifikaciji predstavlja sabirnu ulicu. Predviđeno je da ta saobraćajnica ima kolovoz s upravnim parking-prostorom na obe strane, pešačkom stazom uz regulacionu liniju, kao i biciklističkom, sa severne strane, a te staze će biti razdvojene zelenom površinom.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: NSinfo