Roditeljski portal Bebac: Hitno vratite novac za treće dete


Roditeljski portal Bebac ocenio je da je odluka Pokrajinske vlade
o ukidanju novca za treće dete u Vojvodini, "bahat i neodgovoran potez".

Pokrajina je ukinula novčanu pomoć za treće dete, koju isplaćuje od 2013. godine u iznosu od 12.000 dinara mesečno, pozivajući se na izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, kojim regulisanje izdataka za treće dete "prelazi u nadležnost zakona kojim je regulisana sva finansijska podrška porodici"

Portal Bebac je u pismu predsedniku Pokrajinske vlade Igoru Miroviću ocenjuje da je odluka Pokrajinske vlade "neopravdana", a kao poseban problem su naveli činjenicu da će na biti primenjivana retroaktivno, zbog čega će porodice koje imaju treće dete "vlada ostaviti bez 12.000 dinara, iako su to pravo stekli i već počeli da ga ostvaruju".

"Osim što ste porodice prevarili, doveli ste u pitanje i novac koji je godišnjim budžetom Vojvodine već bio rasporedjen za ove namene, što nameće pitanje - na šta će on biti utrošen", piše u pismu Bebac.

Portal navodi da opravdanje za ukidanje novčane pomoći u Vojvodini, u kojem stoji da će porodice sada na nivou cele države novim Zakonom dobijati 12.000 dinara, "ne stoji".

"Podsetićemo vas da neke porodice u Srbiji dobijaju pomoć sa više nivoa istovremeno - od republike, grada i gradske opštine, te je u tom smislu, izjadnačavanje sa ostalima takodje neopravdano", apelovao je Bebac.

Podsetili su i da Vojvodina već decenijama unazad beleži negativni prirodni priraštaj. "Vi svesno i bezobzirno ukidate i ono malo na šta su hrabre porodice koje su se odvažile da imaju više dece, stekle pravo. Stoga apelujemo da vratite porodicama i majkama u Vojvodini ono na imaju pravo — jer su nama deca na prvom mestu", piše u pismu.

Ranije je istim povodom reagovala je i Liga socijaldemokrava Vojvodine, koja je navela da novi Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom, navodi mogućnost u članu 11. da Pokrajina i lokalne samouprave, mogu "stvoriti uslove za ostvarivanje drugih prava, čak većih prava, ukoliko postoje opredeljena finansijska sredstva".

izvor: Beta, agencije, foto: nenetus/freedigitalphotos.net

POPULARNO