Roditeljima visoka i cena polovnih knjiga - traže na rate


U susret novoj školskoj godini roditelji školaraca pokušavaju da
u kućni budžet uklope i kupovinu udžbenika i školskog pribora. Kako bi uspeli sve da isfinansiraju mnogi se odlučuju za polovne udžbenike, ove godine te sreće nisu roditelji prvaka i petaka za koje su pripremljena nova izdanja.

Ovih dana u knjižarama najčešće se čuje pitanje roditelja da li je moguća kupovina udžbenika na rate.

Nije ni čudo ako se uzme u obzir da komplet knjiga za četvrti razred košta oko osam hiljada dinara, a za sedmi od 15 do 16 hiljada dinara. Za prvi i peti razred od ove godine napravljena su nova izdanja, za prvi koštaju između šest i sedam, a za sedmi razred čak 13 hiljada dinara.

Zbog novih izdanja, u radnjama sa polovnim knjigama mogu se kupiti udžbenici od šestog razreda. Prodavci kažu da je roditeljima visoka i cena polovnih knjiga.

Uz knjige, na početku školske godine potreban je i novi školski pribor. U prodavnicama je izbor veliki, a u zavisnosti od kvaliteta, variraju i cene.

U većini radnji, kupcima nude mogućnost plaćanja na rate. Za osnovni školski pribor potroši se oko tri hiljade dinara, a ako se na to doda još i školska torba i peratonica, roditelji moraju da računaju na trošak od bar deset hiljada dinara.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: ilustracija

POPULARNO