"Revolucionaran projekat u NS - pola milijarde evra za veliki projekat u nekadašnjem brodogradilištu"


Gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević, za emisiju "Grad i mi"
RTV-a kaže da će sada, nakon "završene priče o porušenim mostovima", pokušati da realizuje ideju o izgradnji još jednog, četvrtog novosadskog mosta.

Veliki investicioni zamasi bili su neophodni za dalji razvoj Novog Sada, kaže gradonačelnik, i kao rezultate navodi to što je u prethodnih 6 godina broj zaposlenih povećan za 14 hiljada, a samo u prvih šest meseci ove godine u gradskom budžetu ima 650 miliona dinara više od poreza na zarade. On najavljuje i neke nove, moguće projekte.

"Postoji investitor, koji je kupio nekadašnje brodogradilište, i koji ima ideju da tu uloži oko pola milijarde evra, u jedan veliki projekat. Ako se to desi, to će biti revolucionaran projekat u gradu. Pretpostavljam da bi i tada neko pričao kako treba da se navodno čuva brodogradilište kao simbol grada, koje inače ne radi 15 godina, i propada. Ali pogledajte šta su veliki evropski i svetski gradovi učinili sa propalim brodogradilištima, pretvarali ih u najatraktivnije zone za poslovanje i stanovanje, i London, i Kopenhagen ... Znate, ja verujem u to što radim, i zato se ne obazirem na kritike radi kritika, ali volim uvek da čujem dobre ideje, i dobra rešenje", objašnjava gradonačelnik Vučević.

U vezi sa njegovom ranijom izjavom da bi SPENS srušio i gradio novi, koja je izazvala brojne reakcije u javnosti, gradonačelnik Novog Sada kaže da je to i očekivao, ali naglašava da nije poenta u rušenju, nego u izgradnji novog objekta. On optužuje bivšu vlast da sada kritikuje ono što su sami napravili, jer su im, kako kaže, predali gubitaše i SPENS sa trećinom više zaposlenih, koji sada grad godišnje košta milijardu dinara.

"Prvo, sve što sam pričao o SPENS-u je apsolutno tačno, i čak i oni koji su kritikovali moju izjavu to nisu doveli u pitanje. SPENS je pravljen pre 40 godina u potpuno drugom ambijentu, i društveno-političkim okolnostima. Tada zemlja nije bila tržišno orjentisana, nije bilo konkurencije, i to je bio moderan objekat, ali za to doba. Danas imate specijalizovane kompanije koje se bave takvim sadržajima, imate mnoge zgrade sa poslovnim prostorima, imate druge parametre ekonomskom poslovanja, i nešto što je bilo primenjivo 1978-me godine ne može da bude primenjivo i danas. Zato je apsolutno ekonomski isplativije sagraditi novi SPENS, ali isključivo sportskog sadržaja. Nije posao grada da rentira diskoteke, kafiće i butike, i to nije znao da radi ni jedan gradonačelnik pre mene, niti ijedan direktor SPENS-a, isto kao što ne znamo mi sada. Prava promena bi bila da sagradimo novi SPENS, sa novim sadržajima, najmodernijim halama, klizalištem, terenima, svlačionicama, bazenima, bez arhitektonskih barijera za osobe sa posebnim potrebama, da tako našoj deci obezbedimo najbolje uslove za bavljenje sportom, kao i da na istom mestu možemo da organizujemo najbolje sportske događaje. To je moja ideja", kaže Vučević.

Grad pregovara sa komercijalnim bankama o mogućem aranžmanu, kako bi finansijski stabilizovali i pripremili za eventualna partnerstva preduzeća Stan, SPENS i GSP, a tokom jeseni bi trebalo da izađu i sa predlogom socijalnog paketa za SPENS, najavio je za emisiju „Grad i mi", gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Emisiju možete pogledati od 17:50 na RTV1.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: ilustracija

Gradonačelnik najavio izgradnju četvrtog mosta u NS - od Telepa, preko Limana i Ribarca u Sremsku Kamenicu

Rušenje Spensa postaje realnost? "Novi objekat imao bi bolje sadržaje, modernije sportske hale..."

POPULARNO