Rešenje? za Spens rušenje - pa izgradnja funkcionalnijeg objekta?


JP "Sportski i poslovni centar Vojvodina" još jednu godinu
poslovao je sa višemilionskim gubitkom.

Spens je 2017. godinu završio sa gubitkom od čak 307 miliona dinara, dok je minus iz prethodnih godina veći od 719 miliona. Kako je objavljeno u izveštaju o poslovanju, koji će se naći pred odbornicima na sednici 29. avgusta, ovo preduzeće je prihodovalo 513 miliona, ali je rashod iznosio 808 miliona dinara.

Razlog za veliko povećanje planiranog gubitka su veći troškovi amortizacije, obezvređivanje potraživanja od kupaca, kao i troškovi kamata. Između ostalog, kreditna zaduženost preduzeća na kraju prošle godine bila je 41 milion dinara, prenosi 021.rs.

"Sportski i poslovni centar Vojvodina" je u prethodnom periodu, uz JKP "Stan" i Apoteku "Novi Sad", pominjan kao preduzeće za koje bi trebalo da se pronađe javno-privatni partner. Krajem juna, gradonačelnik Miloš Vučević izjavio je da će Grad testirati tržište, kako bi proverio da li postoje zainteresovane privatne kompanije koje bi ušle u takav projekat.

Ipak, finalno rešenje za Spens u gradskoj upravi još uvek ne postoji. Jedna od ideja bila je da se postojeći objekat JP "Sportskog i poslovnog centra Vojvodina" sruši, a da se izgradi novi, koji bi bio "manji, funkcionalniji, ekonomičniji i efikasniji".

Po Vučevićevim rečima, potreban je dogovor oko toga da li će se Spens finansirati iz budžeta grada, i šta bi se u tom slučaju finansiralo manje, odnosno šta se ne bi finansiralo, ili će se rešenje naći u javno-privatnom partnerstvu.

"Siguran sam da bi u velikoj većini država doneli odluku da se sruši postojeći objekat, izgradi manji i ekonomičniji, sa boljim dvoranama, a da se okolni prostor iskoristi komercijalno. Ali u Novom Sadu često nemate takav ambijent, jednostavno ovde se raspravlja o tome da li je benzinska stanica simbol grada. Time se otvara i pitanje da li će Novi Sad biti polumilionski grad ili će da tavori kao varošica. Sagledavajući sve aspekte mislim da bi najbolji potez bio izgradnja novog, modernijeg i ekonomičnijeg Spensa", smatra Vučević, prenosi 021.rs.

izvor: 021.rs, agencije, foto: arhiva, Stare fotografije Novog Sada

POPULARNO