Referendum za rušenje Spensa - ili rekonstrukciju?


Napadima na gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, koji
želi da javna preduzeća, među njima i SPENS, spase iz finansijskog ambisa, SRS i DS pokušavaju da sakriju istinu da je SPENS srušen pre 15 godina, a tokom smenjivanja vlasti ove dve stranke doveden u dužničko ropstvo, poručuju danas iz novosadskog SNS. S druge Demokratska stranka Srbije smatra da je neophodno da građani Novog Sada budu pitani na referendumu da li su za rušenje Spensa ili za njegovu sanaciju, rekonstrukciju i unapređenje energetske efikasnosti.

"Rušenje je izvela gradska vlast koju je vodio Borislav Novaković, visoki funkcioner DS-a kada je za samo tri miliona evra prodala zemljište za izgradnju Merkatora", navode u SNS, napominjući da je administracija gradonačelnika Vučevića sličan plac prodala za desetostruko veći iznos.

"Osim toga, u periodu dok je trajala izgradnja Merkatora, SPENS nije unapređivan kako bi se zadržala njegova tržišna prednost, već je pretvoren u stranačku sinekuru. To su činjenice! Takođe, SPENS je jedno od preduzeća koje je u periodima smenjivanja na vlasti SRS-a i DS-a, besmislenim uvećavanjem broja radnika dovedeno u dužničko ropstvo", ističu u stranci.


Gradski odbor Demokratske stranke Srbije u Novom Sadu najoštrije se protivi ideji gradonačelnika Miloša Vučevića u vezi sa JP SPC "Vojvodina", da je "najbolje srušiti postojeći objekat i izgraditi manji, funkcionalniji, ekonomičniji i efikasniji".

"Javno preduzeće Sportski i poslovni centar "Vojvodina", poznatiji kao Spens, otvoren je 1981. godine, a čak 71% novca potrebnog za izgradnju ovog velelepnog objekta obezbedili su građani Novog Sada, odričući se dela svojih zarada kroz samodoprinos o kojem su se izjasnili referendumom.

Popularni Spens je kroz svojih 37 godina rada u službi razvoja sporta postao jedan od najprepoznatljivijih objekata u Novom Sadu, skupa sa Petrovaradinskom tvrđavom, Banovinom i Srpskim narodnim pozorištem. Zahvaljujući objektu Spensa mnoga novosadska deca naučila su da plivaju, klizaju i da se bave mnogim drugim dvoranskim sportovima, kojih ne bi bilo u Gradu da takav objekat ne postoji", kaže se u saopštenju Gradskog odbora DSS.

DSS podseća da su na Spensu svojevremeno održani svetsko prvenstvo u stonom tenisu i u košarci za juniore, šahovska olimpijada, evropska prvenstva u košarci i rukometu za muškarce i žene, zatim Dejvis kup takmičenja, te mnoge utakmice i takmičenja svetskog i evropskog ranga i da trenutno na Spensu trenira i takmiči se oko 300 klubova u raznim sportovima a hiljade mladih Novosađana razvija zdrave navike.

Ova stranka smatra da je neophodno da građani Novog Sada budu pitani na referendumu da li su za rušenje Spensa ili za njegovu sanaciju, rekonstrukciju i unapređenje energetske efikasnosti, isto kako su bili pitani i da se odreknu svoje zarade i izgrade u vreme kada se SPENS građen.

izvor: Tanjug, rtv.rs, agencije, foto: facebook.com/pg/SPC.Vojvodina

Rušenje Spensa postaje realnost? "Novi objekat imao bi bolje sadržaje, modernije sportske hale..."