Pilot-projekat: Digitalni udžbenici za prvake i petake


U 2.000 učionica u osnovnim školama širom Srbije
od septembra, đaci će učiti i iz digitalnih udžbenika.

Za taj posao, oko 2.000 nastavnika će do kraja ovog meseca proći odgovarajuću obuku koju je organizovalo Minsitarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Škole će dobiti digitalne kabinete u kojima će nastava biti osavremenjena u skladu sa zahtevima vremena i kompjuterskog opismenjavanja. Digitalni udžbenici će u ovoj fazi biti besplatni i na raspolaganju samo učenicima prvog i petog razreda.

Za ovaj pilot-projekat „Digitalna učionica – digitalno kompetentni nastavnik“ iz budžeta je izdvojeno oko 70 miliona dinara. U sklopu realizacije projekta, nedavno je Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja odobrio i nove elektronske i štampane knjige za prvake i petake.

Po rečima direktor Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja Zlatka Gušanovića, pregledano je stotinak digitalnih udžbenika različitih izdavača, a sada je na Ministarstvu prosvete da odluči koje će da otkupi. U okviru „Digitalne učionice“, škole bi trebalo istovremeno da dobijaju i opremu i brz internet, odgovarajuće programe i sadržaje.

Stručnjaci Zavoda pregledali su digitalne udžbenike, uporedili ih sa sadržajima štampanih izdanja i dali sugestije da se uklone neprimereni linkovi tamo gde ih je bilo, ili da se otklone materijalne i greške u pisanju, rekao je Gušanović, objasnivši i da će digitalni udžbenici za učenike biti besplatni i da deca neće samo iz njih učiti, već će se raditi u kombinaciji sa štampanim udžbenicima.

izvor: dnenvik.rs, foto: ilustracija, phatrapong/freedigitalphotos.net

POPULARNO