Osnovne i srednje škole iskoristiće letnji raspust za obnovu, nadogradnju, uređenje...


Mnoge novosadske osnovne i srednje škole iskoristiće letnji
raspust da bi doterale objekte i dvorišta. Većina radova odnosi se na rekonstrukciju elektromreže, kao i na obnovu toplotnih pupmi i kotlarnica.

U OŠ „Vuk Karadžić” u toku je nadogradnja starog objekta škole. Po rečima direktorke Zorice Zeljković, na postojeću prizemnu zgradu biće nadgrađen sprat namenjen za boravak učenika.

– Tu će se nalaziti četiri učionice, kao i dva pripremna kabineta – rekla je Zorica Zeljković za Dnevnik. – Pošto se nadgrađuje sprat, neminovno je da će prizemlje pretrpeti izvesna oštećenja, što će, nažalost, odužiti radove. Iako se ne čini tako, čeka nas obiman posao. Naravno, postarali smo se da učenici ne trpe pa će nastava biti organizovana u centralnom objektu.

Đake OŠ „Dositej Obradović” će 1. septembra dočekati preuređeno dvorište. Direktor škole Stanimir Paunić rekao je da se početak radova očekuje za koji dan.

– Pre nekoliko godina doterana je unutrašnjost škole, a sada je došao red na dvorište – objasnio je Paunić. – Planiramo da košarkaške i odbojkaške terene presvučemo tartanom, kao i da postavimo podlogu za klackalice i slične rekvizite. U planu je postavljanje zaštitne ograde i klupa, a naše prvake ćemo obradovati peščanikom. Osim toga, biće obezbeđen video-nadzor i osvetljenje da bismo školsku imovinu zaštitili od vandala i oštećenja.

Mnoge novosadske škole će preostali mesec iskoristiti da srede toalete, koji u mnogim slučajevim majstora nisu „videli” decenijama. Jedna od takvih je OŠ „Petefi Šandor”. Po rečima sekretarke Biljane Raletić, u školskom toaletu nije bilo većih investicija i radova čak od 1956. godine.

– Očekujemo da radovi počnu krajem sledeće sedmice – rekla je Biljana Raletić za Dnevnik. – Škola već dve godine pokušava da obezbedi novac i tek sada nam je Grad izašao u susret. Do sada smo pozivali razne majstore da pokušaju da poprave i „zakrpe” kvarove, ali više ni to nije bilo moguće.

Kako je rekla sekretarka Raletić, zbog toga je u planu potpuna obnova: biće zamenjene pločice, slivnici, slavine, stolarija, a zbog zamene mokrog čvora biće rušeni čak i pregradni zidovi.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: ilustracija

POPULARNO