Novosađani uživaju u biblioteci na plaži


Ljubitelji knjige koji leto provode na gradskoj plaži Štrand mogu
da uživaju u knjigama Gradske biblioteke sada u novom, većem i boljem objektu.

Posetiocima je na raspolaganju oko 600 knjiga, od toga 200 za mlađe čitaoce.

Projekat "Dunavska biblioteka", koji je realizovan u saradnji Gradske biblioteke i JKP "Gradsko zelenilo" omogućio je posetiocima Štranda da besplatno do kraja avgusta iznajmljuju knjige, novine, časopise i da uživaju u kulturnom programu i edukativnim radionicama. Radno vreme "Dunavske bibiloteke" je svakog dana nedelje od 10 do 20 časova.

"Pre deset godina pokrenuli smo ovu ideju pod sloganom biblioteka je tamo gde ste vi, s namerom da u najtoplijim mesecima izađemo u susret našim sugrađanima, našim korisnicima, jer vikendom je preko 20 hiljada kupača na plaži i njima želimo da omogućimo da osveženje dobiju i kroz fond biblioteke", kaže direktor Gradske biblioteke u Novom Sadu Dragan Kojić.

On podseća da ova biblioteka na plaži organizuje i brojne kulturne događaje u kojima posetioci Štranda uživaju.

Ovog leta organizovana je manifestacija "Pod krošnjama na Štrandu" čiji je cilj razvoj multikulturalnosti, a kojom su ponudili učenje brojnih jezika koji se govore u Vojvodina.

Radionice treba da promovišu jezike nacionalnih manjina a namenjene su deci od 5 do 12 godina.

"Ovo je javni prostor dostupan svima, sa divnim potencijalima", napominje Kojić i dodaje: "Dogovorili smo sa upravom Grada da s jeseni utvrdimo novu lokaciju, novi prostor za biblioteku, jer prema međunarodnim standardima grad veličine Novog Sada treba da ima preko 10 hiljada kvadrata".

Gradska biblioteka inače ima 27 ogranaka i njihova se delatnost konstantno razvija.

"Širenje čitalaštva je i u skladu sa konceptom Evropske prestonice kulture, titulom kojom ovaj grad može da se pohvali", kaže direktor ove ustanove, ocenjujući da nije slučajno što se ova ideja realizuje ovde, jer su Novosađani uvek marili za knjigu, za šta postoje podaci i svedočanstva.

izvor: Tanjug, agencije, foto: ilustracija, Ben Schonewille/freedigitalphotos.net

POPULARNO