Novi udžbenici za prvi i peti razred osnovne škole i za prvi razred gimnazije


Manje od dve nedelje ostalo je do početka nove školske godine
koja startuje sa određenim novinama. Novi su udžbenici, i to za prvi i peti razred osnovne škole, kao i za prvi razred gimnazije, a kreće se i sa pilot-projektom "digitalna učionica".

Među 2.000 nastavnika, koji će do kraja avgusta proći obuku za primenu digitalne nastave je i profesorka u novosadskoj OŠ "Vasa Stajić", Mirjana Vuksanović. Ona će već od 1. septembra sa đacima iz petog razreda raditi pomoću digitalnih udžbenika, što će, kako ističe, umnogome pomoći da lakše savladaju gradivo, prenosi RTV.

"Stvar je da oni to stečeno znanje zapamte, a ne "sad sam naučio i ne moram više da se sećam nijedne godine". Digitalna nastava im pruža mogućnost da koriste multimedijalne sadržaje, audio-video zapise pa čak i da prave igrice", kaže profesorka Vuksanović.

Nov način rada uvodi i nove udžbenike, pa će od ove školske godine iz ovogodišnjih izdanja učiti đaci prvog i petog razreda osnovnih škola – i , nisu jedini!

"Sem prvaka i petaka, u novu školsku godinu, sa novim knjigama, krenuće i đaci prvih razreda gimnazija, koji će sem izbora između veronauke i građanskog vaspitanja, birati još i dva nova predmeta", kaže za RTV Tatjana Vukadinović, direktorka gimnazije "Svetozar Marković".

"Reč je o 6 izbornih programa, od kojih škola bira 4, a u našoj gimnaziji odlučili smo se za jezik, medije i kulturu, umetnost i dizajn, održivi razvoj i primenjene nauke", navodi Vukadinović.

Iako nema preciznog datuma kada će nove knjige stići u škole, velikog kašnjenja neće biti, kaže ministar prosvete Mladen Šarčević, koji poziva na razumevanje, s obzirom na to da se krenulo u reformu obrazovanja...

"Pritegli smo izdavače i Zavod, da ne bi improvizovali i da se desi da zbog kratkog roka sve prođe. Morali smo da prođemo procedure šta mora da se ispravi, jer između toga da kasnimo godinu dana ili u par dana, bolje je ovo drugo", kaže ministar.

Sem atraktivnih sadržaja, činjenica da su ovogodišnje knjige nove nameće zaključak da se ne mogu naslediti niti nabaviti polovne, pa će tako kupovinu knjiga za prvi razred roditelji plaćati oko 6.000 dinara, za peti 13.000 dinara, dok će nove gimnazijalce, u zavisnosti od izbornih predmeta, knjige koštati i više od 15.000 dinara.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: ilustracija, youtube.com

POPULARNO