Novi stadion Voše na istom mestu: Novi sever, istok i jug - projekat prezentovan, dobio pohvale


"Nismo imali ideju o iseljenju stadiona"

"Imamo spremnih 35 miliona evra da uložimo u sređivanje stadiona Crvene zvezde, Partizana, kao i u Novom Sadu i Nišu. Problem je, međutim, u tome što mi imamo novac da im damo, ali oni nemaju projekte i sada ih čekamo".

Ovo su bile reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića kojima je klubove pozvao da što pre osmisle projekte rekonstrukcije svojih igrališta, a veoma brzo je reagovala Vojvodina.

Novosadska "stara dama" je ekspresno objavila idejno rešenje za rekonstrukciju stadiona "Karađorđe", koji je u vlasništvu grada, a koji trenutno ne ispunjava uslove ni za igranje 3. kola kvalifikacija za Ligu Evrope...

"Trenutni problemi se tiču elektronske kontrole ulaza, takozvanih 'češljeva', kao i nadzornog sistema (CCTV) i - to je generalno to. Bilo je nekih promena pravila u skorije vreme, a iz UEFA nemaju zamerke na ostale stvari. Za sada... Teren je u solidnom stanju i zaista uvek smo imali pohvale na račun organizacije, samo je ta infrastruktura problem i to bi se rešilo rekonstrukcijom", kazao je za Mondo direktor stadiona Dudaš Gabor.

Ove dve "sitnice" bi koštale oko 600.000 evra, i to je recimo Partizan morao da uradi prošle sezone, no to je samo deo idejnog projekta "novi Karađorđe".

"Većina klubova u Srbiji je u teškoj situaciji, znate da su to neuslovni stadioni za međunarodna takmičenja i krajnje je vreme da se pozabavimo time. Obezbedili smo brzo idejno rešenje, to je multifunkcionalni objekat koji je koncipiran da održava sebe, odnosno da bude u funkciji zarade 365 dana godišnje. Neće tu biti samo fudbalski biznis nego podrazumeva i dosta poslovnog prostora. Lokacija je perspektivna, poželjna za biznise, mi smo izašli s tom idejom i Gradu i Pokrajini nudimo taj projekat", poručio je za Mondo na početku razgovora generalni direktor Vojvodine Darko Jevtić.

Sadašnji stadion nije u najboljem stanju, a Jevtić navodi da "nije bilo nikakvog projekta u fioci koji je čekao poziv vlasti", nego su u prethodnih sedam dana prionuli na posao.

"Napravili smo to uz dosta rada i bio bi po svim modernim konceptima UEFA i FIFA. Stadion je tako koncipiran da bi bio četvrte kategorije", dodao je on.

Kako bi tačno izgledao preuređeni stadion?

Samo bi "noseća" zapadna tribina stadiona ostala na svom mestu, potpuno bi se obnovila, dok bi se severna, istočna i južna tribina "približile" terenu pošto bi došlo do uklanjanja atletske staze. Atletski klub Vojvodina dobio bi svoj novi stadion na prostoru kasarne Majevica, na zapadnoj periferiji Novog Sada.

Došlo bi i do blagog povećanja kapaciteta stadiona sa postojećih 14.458 mesta, dok bi se VIP lože premestile na istočnu tribinu koja će biti pristupačnija i zbog parking mesta.

"Povećanje kapaciteta je neznatno, novi kapacitet bi bio nešto preko 16.000 stolica, i više smo gledali da bude komfornije, da publika ima drugačiji osećaj kada dođe na stadion. Zapad nam ne dozvoljava da na njemu ostanu lože, uvek se gleda da VIP bude na istočnoj tribini gde je lakši pristup automobilima", naveo je Jevtić i objasnio kako bi rekonstrukcija tekla:

"Zapadna tribina bi ostala kao takva, ostale tribine bi se kroz rad u tri faze pomerale i sve bi to dosta toga zahtevalo. Ti radovi bi mogli da traju godinu - godinu i po dana, a Vojvodina bi i dalje mogla da igra mečeve na svom stadionu, tako bi bilo koncipirano".

Mnogi navijači Vojvodine strahovali su da bi stadion na kome igraju od 1924. godine mogao da bude srušen i da bi novi stadion bio izgrađen na nekoj daleko manje atraktivnoj lokaciji.

Iz kluba uveravaju da im to nijednog trenutka nije bilo u mislima.

"Mi (rukovodstvo kluba, prim. aut.) nismo imali ideju o iseljenju stadiona, to je tradicija, veoma lepa tradicija, i stadion je dugo na tom mestu. Svaka nova lokacija bi donela dosta mikro-procesa među navijačima, sportistima i to ne želimo", poručuje Darko Jevtić.

Za sada je rano reći kada i koliko bi mogao da košta ovaj projekat FK Vojvodina, baš kao što je rečeno iz kluba pre nekoliko dana - već je prezentovan Dušanu Bajatoviću, članu Upravnog odbora, gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću, čak je poslat predsedniku Aleksandru Vučiću na proveru, a kako nezvanično saznajemo od sve tri strane je dobio pohvale, prenosi Mondo.

"Sam finansijski plan još nije diskutovan, biće poseban osvrt na to", kazao je Jevtić.

"Republika će jednim delom pomoći (iz onih gorepomenutih 35 miliona evra, prim. aut), s tim da bi većinski bio finansiran iz sredstava Grada i FK Vojvodine. Bilo nam je pre svega potrebno da uđemo u pripremu rekonstrukcije, ostalo ćete saznati vrlo brzo".

izvor: mondo.rs, agencije, foto: fkvojvodina.rs

POPULARNO