Novi Sad postaje tango grad: Na vojvođanski način, tamburaši, ples i na otvorenom...


Peti po redu tango festival "Novi Sad - tango grad" počinje u
četvrtak 23. avgusta i održavaće se tokom četiri dana na više lokacija u Novom Sadu.

Na dan otvaranja festivala, u četvrtak 23. avgusta u Galeriji Matice srpske je "SciTango" - predavanje u kojem se spaja tango i nauka, a ovogodišnji predavač je dr Roman Balvanović s Instituta za nuklearne nauke "Vinča".

Dan kasnije, u petak 24. avgusta na istom mestu će biti prikazani kratki dokumentarni filmovi na temu tanga. Autor, Leonel Mitre, svoj čuveni putujući festival "Cinefilia tanguera" iz Buenos Ajresa dovodi u Novi Sad i time zvanično započinje turneju po istočnoj Evropi. Tu će biti i jedan od najpoznatijih tango učitelja i koreografa današnjice Anhel Korija, a zajedno sa njim, tangerosima će svoje znanje i iskustvo u plesu preneti i maestra Klaudija Sortino iz Italije.

Oba događaja u Galeriji Matice srpske počinju u 18h, a ulaz je slobodan.


Argentinski tango na vojvođanski način

U subotu 25. avgusta u Sinagogi je koncert "Tamburica tango" na kojem će zajedno nastupiti tango orkestar "Beltango kvintet" iz Beograda predvođen profesorom Aleksandrom Nikolićem, jedinim koncertnim bandoneonistom u Srbiji i Veliki tamburaški orkestar Radio-televizije Vojvodine kojim rukovodi koncertmajstor Dubravko Isakov.

Specijalni gost na koncertu biće Ljubinko Lazić, solo kontrabasista Beogradske filharmonije, inače muzičar koji je svojevremeno dobio zvanje prvog diplomiranog umetnika na tamburi u Srbiji. Biće to jedinstvena prilika da ljubitelji tamburaške i tradicionalne tango muzike zajedno uživaju u najpoznatijim delima čuvenih tango kompozitora, uz nesvakidašnji spoj argentinske i vojvođanske muzičke tradicije, u izvođenju muzičara svetske klase.

Kako je tango muzika neodvojiva od plesa, na koncertu će nastupiti Ana Nauparac Despotović i Dejan Lukić koji predstavljaju novi talas igrača argentinskog tanga u Evropi, a ujedno i pionire u širenju kulture tango plesa u Vojvodini, prvenstveno u Novom Sadu.

Koncert "Tamburica tango" počinje u 19 časova, a ulaznice se mogu kupiti na dan koncerta u Sinagogi.


Tango ples na otvorenom

Poslednjeg dana festivala, u nedelju 23. avgusta, tango će se plesati na terasi Petrovaradinske tvrđave. Ideja je da se tango kultura približi što široj publici i zato će u njemu moći da uživaju i tango plesači i svi zainteresovani građani.

Muziku pušta tango DJ Marija Bejkova iz Skoplja, a ples na otvorenom počinje u 21h.

Organizator festivala je novosadsko udruženje "Todo Tango", prvo Udruženje ljubitelja tango muzike i plesa u Vojvodini.

izvor: 021.rs, agencije, foto: facebook.com/NSTangoCity