Novi Sad dobio vertikalnu baštu na Detelinari


Tim Ekološkog udruženja „Zeleni sad” konstruisao je vertikalnu
baštu sa vizijom da Novosađani i stanovnici Detelinare imaju zajednički, samoodrživi zeleni kutak za okupljanje, druženje, negovanje biljaka i da im ulepša gradski prostor. Na vrhu baštenske konstrukcije nalazi se kanister za vodu, pa će tako kišnica zalivati biljke, a ukoliko je ne bude dovoljno, zajednički će dolivati vodu komšije i ekipa „Zelenog sada”, pa će se tako navodnjavati sistemom „kap po kap”.

Baštu sačinjavaju pažljivo odabrane vrste za to područje, prilagođene osunčanosti mesta. Među njima su srebrna kiša, plava trava, kokarda, žuti ledeni cvet, ukrasni kelj, bršljan i nana, koja se nalazi na samom dnu i sugrađani mogu slobodno da je koriste ukoliko im zatreba za limunadu ili neku drugu poslasticu.

Predsednica Udruženja „Zeleni sad” Sara Pavkov kaže da sam naziv „Naša vertikalna bašta” poziva sugrađane i komšije da svi zajedno brinu o njoj.

– Potrudićemo se da jednom mesečno organizujemo akcije, kada ćemo svi brinuti o biljkama i razgovarati o tome kako da zaštitimo našu životnu sredinu – rekla je Sara Pavkov, u nadi da će Novi Sad dobiti još sličnih mikro-projekata, koji će doprineti statusu evropske prestonice kulture.

Vertikalna bašta obezbeđena je video nadzorom, a saksije su pričvršćene silikonom, mada su komšije radoznalo posmatrajući novinu u njihovom kraju kasnije same zasadile nekoliko biljaka i obećale da će o njima brinuti kao da su ih oni kupili.

Projekat finansiran od strane Pokrajine realizovan je u okviru mikrogranting poziva Fondacije „Novi Sad 2021” za uređenje javnih prostora.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: youtube.com, printscreen

POPULARNO