Novi Sad dobija Veletržnicu na Klisi - nove pijace za Telep, Adice...


Veletržnica bi prema predlogu urbanista trebalo da se gradi na
Klisi, između Bulevara Evrope i Ulice profesora Grčića, odnosno neposredno uz Radnu zonu Sever I, saznaje 021.rs.

Kako se navodi u konceptualnom planu generalne mreže pijaca koji je sada na ranom javnom uvidu, ova lokacija je odabrana nakon analize urbanističkih parametara, odnosno položaja u odnosu na gravitaciono područje, položaja u odnosu na gradski saobraćaj, mogućnosti opremanja infrastrukturom i neposredno okruženje.

Urbanisti su naveli da ova površina od oko 10 hektara pruža mogućnost organizacije moderne Veletržnice i organizaciju sadržaja na taj način da je moguća fazna realizacija tako da prva faza obuhvati površinu ne manju od pet hektara.

Procenjena vrednost gradnje Veletržnice je od 800 miliona do 1,2 milijarde dinara. Takođe, njenom gradnjom Kvantaška pijaca bi izgubila svoju ulogu i bila zatvorena.

U planu koji je sada na javnom uvidu, pored lokacije za Veletržnicu, urbanisti su se bavili i lokacijama ostalih pijaca u Novom Sadu, ali nema nikakvih novina u odnosu na ranije planove. I dalje stoji plan da se pored deset postojećih, gde se ubraja i Kvantaš koji će raditi još nekoliko godina, planira još šest novih pijaca.

Tri nove pijace bi bile na sremskoj strani grada, jedna u Sadovima, a dve na Mišeluku. Ostale tri bi dobili Klisa, Adice i Telep.

izvor: 021.rs, agencije, foto: ilustracija