Novi model upravljanja Petrovaradinskom tvrđavom - rešavanje upravljanja, podela odgovornosti...


Novi model upravljanja Petrovaradinskom tvrđavom trebalo bi
da donese rešenje o gazdovanju prostorom Tvrđave s pravnog, ekonomskog i finansijskog aspekta.

Radi se o paketu predloga koji će uspostaviti sistem održive zaštite, očuvanja i unapređenja prostorne turističko-kulturno-istorijske celine od značaja „Gornja i Donja tvrđava s podgrađem”. Takođe, taj model će otvoriti mogućnost konkurisanja za projekte evropskih i drugih fondova.

Kako su rekli za Dnevnik iz Gradske uprave za privredu, ciljevi izrade Predloga modela i studije za Petrovaradinsku tvrđavu su rešavanje upravljanja i gazdovanja, podele odgovornosti, finansiranja i odlučivanja. Podrazumeva se i obezbeđivanje organizaciono-tehničkhi uslova za uređivanje, korišćenje, unapređivanje i zaštitu Tvrđave, te usklađivanje aktivnosti pravnih i fizičkih lica u vezi s korišćenjem, razvoj projekata zaštite i unapređenja, kao i projekata turističke infrastrukture i turističke suprastrukture (ugostiteljskih objekta, galerija, izložbenih, kongresnih i zabavnih objekta koji su u neposrednoj vezi s ugostiteljskim i sportsko-rekreativnim objektima ili s njima čine celinu). Predviđeno je i staranje o namenskoj upotrebi državne imovine, te upravljanje građevinskim zemljištem i briga o nepokretnostima Petrovaradinske tvrđave u državnom vlasništvu, a koji su prethodno dati na korišćenje.

Ranije je Grad potpisao ugovor za izradu programa i plana upravljačkog modela Petrovaradinske tvrđave s beogradskom firmom „Horvart HTL” vredan oko 3,7 miliona dinara. Kako su istakli iz Gradske uprave za privredu, ta beogradska firma ima obavezu da do 30. novembra dostavi Predlog upravljačkog modela Petrovaradinske tvrđave sa studijom opravdanosti za proglašenje turističkog prostora. Predlog treba da sadrži pregled dosadašnjih strategija, planova, istraživanja, studija i drugih dokumenata koje definišu ključne smernice razvoja turizma područja, mapiranje i analizu ključnih interesnih subjekata u vezi s Petrovaradinskom tvrđavom, kao i obaveze u pogledu razvoja turizma i drugih oblika korišćenja prostora.

Javno preduzeće „Petrovaradinska tvrđava” ukinuto je 1992. godine, a od tada, najpoznatiji simbol Novog Sada bio je u nadležnosti nekoliko uprava, preduzeća, udruženja i službi.

izvor: dnevnik.rs, foto: novisad.rs

POPULARNO