Novi Kamenički park: Iz jezera izvađena velika količina smeća, postavlja se solarna rasveta...


Decenijama se u Kamenički park nije ulagalo iako je najstariji
i najveći spomenik prirode na teritoriji Novog Sada, pa je pod uticajem vremena izgubio izvornu lepotu koju je nekada imao.

Kako je rekao savetnik direktora JKP „Gradsko zelenilo” za medije Ivan Nožinić, iz jezera je izvađena velika količina smeća, izmuljeno je i omogućeno je nesmetano slivanje vode iz pri­rodnog izvora s uzvišenja iznad jezera, prenosi Dnevnik.

„Na jesen su planirani radovi na hortikulturnom uređenju prostora oko jezera, te će od kraja ove godine taj deo parka biti reprezentativan i prijatan za boravak posetilaca“, kazao je Nožinić. „Protekle godine iskrčen je podrast, postavljene nove info-table o spomenicima kulture, kao i biodiverzitetu koji krasi prostor parka od 33 hektara. Pošto u Kameničkom parku ima zaštićenih vrsta slepih miševa, postavili smo i kućice za njih.“

Po njegovim rečima, obeležen je najstariji panj hrasta, star 250 godina, ali su posle kratkog vremena nesavesni građani i taj materijal uništili. Uz stručnu pomoć Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada, urađena je obimna studija o očuvanju velikog broja kulturno-istorijskih spomenika, po kojima je taj park takođe poznat, prenosi Dnevnik.

„U toku je betoniranje staza, od kojih donja vodi do Mosta slobode, što je veoma značajno za pešake i bicikliste“, naveo je Nožinić. „Postavlja se i rasveta na solarnu energiju, što će znatno povećati bezbednost posetilaca u popodnevnim i večernjim časovima.“

Po njegovim rečima, posle tih radova sledi rekonstrukcija toaleta, koji su godinama potpuno zapušteni i predstavljaju stecište narkomana. Biće postavljena trim-staza, kao i sprave za vežbanje, a u planu je i obnova dela parkovskog mobilijara koji je proteklih godina uništen ili oštećen. Vrednost radova u Kameničkom parku procenjena je na 70 miliona dinara, a finansirani su zahvaljujući Pokrajini i Gradu.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: NSinfo