Novi izgled Salajke: Nove staze, garaže i niži objekti


Probijanje Ulice Koste Šokice i njeno povezivanje sa Bulevarom
Jaše Tomića samo je jedan od planova koji urbanisti predviđaju za Salajku narednih godina.

Nacrtom plana detaljne regulacije ovog dela grada predviđa se povećanje gustine naseljenosti, uz izgradnju zgrada manje spratnosti, ali i mogućnost postavljanja većih spratnih garaža zbog manjka parking prostora. Plan obuhvata 30 hektara u neposrednoj blizini tradicionalnog centra grada, između magistralne železničke pruge, Dositejeve i Karađorđeve, Kisačke i Temerinske ulice, prenosi 021.rs.

Ovaj prostor je nasleđeno urbano tkivo heterogene strukture, u procesu već poodmakle transformacije iz porodičnog stanovanja u opštestambenu zonu sa linijskim centrima duž primarnih saobraćajnica. Kao i u prethodnim planovima gradskih urbanista, naglašava se povezivanje magistralne saobraćajnice produžavanjem Ulice Koste Šokice i njeno spajanje sa pomenutim bulevarom, ali postoje dve velike prepreke u ostvarivanju planova urbanista - nedostatak novca i imovinsko-pravni odnosi. Naime, kako se navodi u nacrtu ovog plana, koji je na javnom uvidu, potrebno je ukloniti oko 30 porodičnih kuća iz ove ulice.

"U sadašnjim tržišnim uslovima ovaj vid izgradnje najčešće nije konkurentan izgradnji velike gustine stanovanja, što pokazuje dinamika realizacije, ali se očekuje da će vremenom dobiti na značaju", smatraju urbanisti i dodaju da će najveća dozvoljena spratnost u ovom delu Novog Sada biti P+5+Pk, prenosi 021.rs.

izvor: 021.rs, foto: NSinfo