Nove mere da u Vojvodini bude više dece - U septembru konkurs za dodelu sredstva za stanove


Ukupan iznos koji se dodeljuje prvim konkursom je 63 miliona

Uprkos merama kojima se podstiče rađanje dece, bela kuga se u Vojvodini teško suzbija.

O tome svedoči i statistika koja kaže da je u 2016. godini rođeno 17.107 beba, od kojih je 7.855 prvo dete u porodici, 6.280 je drugo, 2.113 treće, a 490 četvrto. Podaci za prošlu i ovu godinu još nisu objavljeni, ali kako za Dnevnik navodi pokrajinski sekretar za socijalna pitanja, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić, velikog pomaka još nema.

– Za redovnu reprodukciju stanovništva je potrebno da 45 odsto porodica ima troje ili više dece – kaže Vuletić. – Vojvodina trenutno ima samo 6,7 odsto takvih porodica. Upravo je to razlog što, zahvaljujući predsedniku Pokrajinske vlade Igoru Miroviću, uvodimo dodatne modifikovane mere populacione politike.

On objašnjava da se prva takva mera odnosi na nezaposlene žene s troje ili četvoro dece. Te majke će, naime, mesečnu pomoć za svoje treće i četvrto dete ubuduće dobijati ne samo od Republike nego dodatno i od Pokrajine, počev od 1. januara. Visina iznosa pokrajinske pomoći se zasad ne zna jer još traju proračuni, ali kako Vuletić navodi, biće najmanje 12.000 dinara.

– Na taj način će Pokrajinska vlada nezaposlenim majkama koje ne primaju socijalnu pomoć biti neka vrsta „poslodavca” jer Zakon o finansijskoj podršci porodici s decom, usvojen prošle godine, a koji se primenjuje od 1. jula ove godine, ne pravi razliku između nezaposlenih i zaposlenik žena koje imaju svog poslodavca i primanja – ističe Vuletić za Dnevnik. – Dakle, Republika na osnovu zakona svim majkama s troje dece isplaćuje mesečno 12.000 dinara u trajanju od deset godina, a majkama sa četvoro dece 18.000 dinara takođe u trajanju od deset godina, dok će Pokrajinska vlada dodatno isplaćivati pomoć nezaposlenim majkama u Vojvodini najmanje 12.000 dinara mesečno.

Nakon što je počela primena Zakona o finansijskoj podršci porodici s decom i Republika preuzela obavezu da isplaćuje naknadu za treće i četvrto dete, bilo je ljudi u Vojvodini kojima nije bilo baš potpuno jasno šta će biti s ranije preuzetom obavezom Pokrajine da u trajanju od 24 meseca porodicama s troje dece mesečno isplaćuje 12.000 dinara. Te porodice su, naime, do 1. jula ove godine dobijale pomoć i od Pokrajine i od Republike. Vuletić kaže da će Pokrajina do kraja ispuniti svoje obaveze, znači, neće nastati vakuum zbog primene Zakona, jer će Pokrajinska vlada zaključno s 24. decembrom ove godine isplaćivati mesečnu nadoknadu od 12.000 dinara i ispuniće do kraja svoje ugovorne obaveze.

– Svoje ranije preuzete obaveze ispunićemo do kraja. Ta obaveza se odnosi na porodice u kojima je treće dete rođeno zaključno s 24. decembrom 2017. godine, a porodice čije treće ili četvrto dete je rođeno između 25. decembra 2017. godine i 1. jula ove po Zakonu će dobijati novčanu pomoć od Republike. Takvih porodica u Vojvodini ima 919 – napominje Vuletić.

Nakon donošenja pomenutog Zakona, u Pokrajini su se stvorili uslovi za kreiranje novih mera pronatalitetne populacione politike. Vuletić navodi da je u tom cilju Pokrajinska vlada 23. maja ove godine osnovala budžetski fond od 63 miliona dinara, a na sednici u četvrtak ove nedelje je donela odluku o dodeli bespovratnih sredstava za ovu godinu porodicama u Vojvodini u kojim se rodi treće i četvrto dete za rešavanje stambenog pitanja ili za unapređenje uslova stanovanja. To je druga nova mera Pokrajinske vlade i to je prva takve vrsta podsticaja rađanja, ne samo u Srbiji nego i u regionu.

– Pravo na dodelu bespovratnih sredstava imaju porodice u Vojvodini u kojima se počev od 1. januara ove godine do dana raspisivanja konkursa rodi treće ili četvrto dete – objašnjava Vuletić. – Porodicom se smatraju i bračne i vanbračne zajednice s detetom, kao i samohrani roditelji. Redosled rođenja deteta u bračnoj ili vanbračnoj zajednici, kao i kod jednoroditeljskih porodica, utvrđuju se po broju živorođene dece majke u trenutku podnošenja prijave na konkurs.


U septembru konkurs za dodelu sredstva za stanove

Bespovratna sredstva za pomoć u rešavanju stambenog pitanja, se dodeljuju javnim konkursom koji će Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova objaviti početkom septembra ili možda već krajem avgusta. Ukupan iznos koji se dodeljuje tim prvim konkursom je 63 miliona dinara, po prijavi se maksimalno dodeljuje oko milion dinara. Uslov za dobijanje novca je da je jedan od roditelja zaposlen, da do dana raspisivanja konkursa najmanje pet godina neprekidno ima prebivalište u Vojvodini, da porodica nije korisnik novčane socijalne pomoći i neposredno brine o trećem ili četvrtom detetu. Kod istog broja bodova prednost će imati porodice u kojima je rođeno dete s invaliditetom.

– Posebne kriterijume će doneti pravilnik čija izrada je pri kraju. Nadam se da ćemo ga u roku od sedam dana imati u skladu s odlukom o dodeli bespovratnih sredstava – poručio je Vuletić za Dnevnik.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: ilustracija, foto: dan/freedigitalphotos.net

POPULARNO