Na Horgošu kolona tri kilometra


Ni danas se ne smanjuju gužve na graničnom prelazu Horgoš

Kolone putničkih vozila pred graničom rampom na izlazu iz Srbije, danas oko podneva, bile su dugačke oko tri kilometra. Iako je za saobraćaj otvoreno svih šest saobraćajnih traka, putnicima će trebati oko četiri sata kako bi prešli srpsku granicu, a onda još toliko dok iza sebe ne ostave i graničnu rampu na prelazu Reske i uđu u Mađarsku.

Koliko je ovog vikenda intenzivan saobraćaj na prelazu Horgoš, ilustruje i podatak da je samo tokom protekla 24 časa granicu ovde prešlo oko 16.700 putničkih vozila i 230 autobusa sa gotovo 54.000 putnika, uglavnom stranaca, ali i naših državljana koji se, nakon letovanja i godišnjih odmora, vraćaju na posao u zemlje zapadne Evrope.

U Graničnoj policiji očekuju da će pojačan intenzitet saobraćaja trajati do večeras, nakon čega bi gužve trebale da minu. Do tada će, prema procenama nadležnih, verovatno biti dostignut rekordan broj od preko 150.000 putnika koji će, tokom tri dana, ovde preći srpsko-mađarsku granicu. Do tada putnicima jedino preostaje da se naoružaju strpljenjem i spreme na čekanje u koloni.

Zadržavanja su, ipak, nešto kraća na prelazima Horgoš 2 – Reske 2 i Bački Vinogradi – Ašothalom, gde se na izlaz iz Srbije čeka oko dva sata, a na prelazu Kelebija-Tompa oko sat vremena, pa se putnicima preporučuje da za ulazak u Mađarsku koriste ove granične prelaze.

U Srbiji je danas pojačan saobraćaj kako na magistralnim putevima, tako i na auto-putevima i graničnim prelazima, a višesatna zadržavanja se i dalje beleže na Horgošu, saopštio je AMSS.

Na hrvatskoj granici čekanja su umerenija, pa se na Batrovcima sa strane Srbije za izlazak čeka do pola sata.

Ka Mađarskoj se savetuje korišćenje GP Kelebija ili Bački Breg, kao i manjih prelaza koji su otvoreni od 7-19h.

Ka Hrvatskoj, ukoliko dođe do zadržavanja savetuju se prelazi Šid, Sot ili Bačka Palanka.

Na granici sa Crnom Gorom, na Gostunu, kao i na Makedonskoj granici, na Preševu, saobraćaj je pojačanog intenziteta i zadržavanja se kreću u intervalima od 30-60 minuta, dok se na Gradini sa Bugarskom može očekivati manji broj vozila, kao i kraća čekanja.

Prema poslednjim informacijama dobijenih od JP "Putevi Srbije" na naplatnim stanicama nema zadržavanja.

izvor: Tanjug, agencije, foto: ilustracija