Merkator prodaje lokale u Srbiji: Agrokor ne prodaje svoj biznis, već samo objekte


Slovenački Merkator, odnosno njegov vlasnik Agrokor iz
Hrvatske, nastavlja sa rasprodajom lokala po Srbiji. To je, zapravo, dobro za lokalnu privredu, prenose agencije.

Agrokor, koji se u Hrvatskoj nalazi pod prinudnom upravom i u kom sada glavnu reč vode najveći poverioci - ruske banke - ne sme da prodaje vlasništvo nad svojim firmama u Srbiji, ali ovih dana rasprodaje poslovni prostor i imovinu u našoj zemlji, pišu Večernje novosti.

Nadležni u tome ne vide ništa sporno, štaviše, ovaj postupak koncerna ocenjuju pozitivnim i za Srbiju, dodaje list.

Agrokor kroz svoje firme u Srbiji poseduje mnogo imovine koja nije u funkciji, ili im ne treba, navodi izvor Novosti blizak Vladi Srbije.

Reč je o zemljištu, magacinskom prostoru, raznim objektima... Zakonske prepreke za to ne postoje, jer je reč o imovini Merkatora, odsno Agrokora, i to niko ne dovodi u pitanje.

Da bi se prodaja imovine ovog koncerna, inače pod prinudnom upravom posle zapadanja u dugove koji se mere milijardama evra, realizovala u Srbiji Agrokoru je potrebna saglasnost Ministarstva trgovine i Narodne banke Srbije.

"Plan da prodaju sve što im ne treba postoji odavno. Podsećam vas da je u decembru prošle godine, uz dobijene dozvole nadležnih, prodata logistička zgrada Merkatora na Novom Beogradu (kod Kvantaške pijace) za 46 miliona evra. Od toga je 35 miliona evra dato bankama na ime otplate kredita, a 11 miliona za dugove dobavljačima, ukazuje isti izvor.

I iz ugla države dobro je da se imovina proda, da koncern dođe do svežeg novca, a dugovi vrate bankama i dobavljačima. Agrokor ne prodaje u Srbiji svoj biznis, već samo objekte, na šta imaju puno pravo, pošto im je neophodan svež kapital kako se ne dalje zaduživali kod banaka, dodaju Novosti.

izvor: novosti.rs, agencije, foto: ilustracija

POPULARNO