Luka Novi Sad na prodaju u septembru - Zainteresovane najpoznatije kompanije u svetu


Tender za privatizaciju Luke Novi Sad trebalo bi da bude
objavljen u septembru, a za tu luku su zainteresovane najpoznatije kompanije u svetu, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu građevine, saobraćaja i infrastrukture.

Luka Novi Sad je jedina preostala luka u većinskom vlasništvu države.

"Završavamo rad na imovinskom stanju Luke Novi Sad. Da bi se sprovela privatizacija neophodno je izdvojiti lučko zemljište i infrastrukturu, koji će ostati u svojini Srbije, tako da će predmet privatizacije biti biznis luke i ono što se zove suprastruktura - kranovi, zgrade, magacini i slično", rekao je pomoćnik ministra za vodni saobraćaj Veljko Kovačević.

Privatizacijom će, kako je kazao, biti obezbeđeno više od 15 miliona evra investicionog ulaganja u razvoj Luke: izgradnju nove operativne obale, novog silosa i mehanizacije. To će ubrzati njen rad, jer Luka trenutno ima pretovar od oko milion tona robe godišnje, a kapaciteti su joj veći od 2,5 miliona tona.

"Zastarela mehanizacija, neefikasnost i sporost luke je nešto što je trenutno 'ubija' na tržištu. I privatizacija i novi investicioni kapital treba da omoguće brži razvoj luke", napominje Kovačević.

Sproveden je, dodaje, postupak izdvajanja dela imovine i prenos na Republiku Srbiju i trenutno se završava privatizaciona dokumentacija.

"Očekujemo da ćemo u septembru imati raspisan tender za privatizaciju, odnosno izbor lučkog operatera. Imamo ogroman interes za tu luku i to najrenomiranijih firmi u svetu u oblasti lučkog biznisa", kazao je on.

Neke od tih kompanija su, prema njegovim rečima, Dubai Port World iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, nemački Renus i američka grupa Valona. Takođe, veliki broj drugih poznatih kompanija je već poslao pismo o namerama.

izvor: 021.rs, agencije, foto: ilustracija

POPULARNO