14.08.2018.

Koncert "Tamburica tango" u novosadskoj Sinagogi


Koncert „Tamburica tango“, održaće se u okviru predstojećeg
petog Međunarodnog festivala „Novi Sad – Tango grad“ u subotu 25. avgusta u novosadskoj Sinagogi, sa početkom u 19 časova.

Na koncertu će zajedno nastupiti Veliki tamburaški orkestar Radio-televizije Vojvodine, kojim rukovodi koncertmajstor Dubravko Isakov, i Beltango kvintet iz Beograda, predvođen profesorom Aleksandrom Nikolićem, jedinim koncertnim bandoneonistom u Srbiji i jednim od najpriznatijih u svetu tango muzike.

Specijalni gost na koncertu biće mr Ljubinko Lazić, solo kontrabasista Beogradske filharmonije i nekadašnji član Beltango kvinteta, inače muzičar koji je svojevremeno dobio zvanje prvog diplomiranog umetnika na tamburi u Srbiji.

Biće to jedinstvena prilika da ljubitelji tamburaške i tradicionalne tango muzike zajedno uživaju u najpoznatijim delima čuvenih tango kompozitora, uz nesvakidašnji spoj argentinske i vojvođanske muzičke tradicije, u izvođenju muzčara svetske klase.

Kako je tango muzika neodvojiva od plesa, na konertu će nastupiti Ana Nauparac Despotović i Dejan Lukić, osnivači udruženja „Todo tango“ koji predstavljaju novi talas igrača argentinskog tanga u Evropi, a ujedno i pionire u širenju kulture tango plesa u Vojvodini, prvenstveno u Novom Sadu.

Peti međunarodni festival „Novi Sad – Tango grad“, koji će se održati od 23 do 26. Avgusta, na nekoliko lokacija u Novom Sadu, osim koncerta, sadrži i naučno predavanje, projekciju dokumentarnih filmova, tango seminar, plesne večeri i druge sadržaje namenjene ne samo plesačima već i svim ljubiteljima tango muzike i plesa, ali i argentinske kulture uopšte.

Festival se održava u saradnji s Galerijom matice Srpske i Jevrejskom opštinom Novi Sad, a uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, Pokrajinskog sekretraijata za privredu i turizam, Uprave za kulturu Grada Novog Sada, sponzora i prijatelja.

foto: ilustracija

POPULARNO