IT tehnologija otkriva ambroziju


Na Prirodno-matematičkom fakultetu, kao kreativan produkt
uspešne saradnje Departmana za matematiku i informatiku i Departmana za biologiju i ekologiju razvijena je aplikacija u okviru IT tehnologije, koja će omogućiti stručnim ekipima da brže i efikasnije mapiraju teritorijalnu rasprostranjenost korovske alergene biljke ambrozije.

– Mapiranje predstavlja utvrđivanje mesta na kojima se ambrozija pojavljuje u gradu, na osnovu čega se pravi izveštaj i šalje se Gradu, zatim se daje nalog za njeno košenje i onda se izlazi na teren – rekla je profesor na Departmanu PMF-a za matematiku i informatiku Dušanka Perišić. – Do sada je problem ručnog mapiranja bio taj što se nije mogla dati tačna lokacija, niti se moglo odrediti koje mesto je prioritetno za košenje u odnosu na vegetativni period. Trenutno je aplikacija pilot-projekat, pomoću kojeg težimo da napravimo veb-aplikaciju namenjenu stručnjacima koji inače mapiraju ambroziju da, kada je uoče, unesu u izveštaj sve potrebne informacije, od GPS adrese gde je pronađena, preko slika do vegetativne faze, te samim tim i kolika je hitnost košenja na određenom mestu, i to sve u jednom danu.

Kako je rekla sagovornica Dnevnika, aplikacija nije predviđena za građane, te ukoliko oni primete ovaj korov u svom okruženju, mogu javiti stručnjacima s Departmana za biologiju i ekologiju, koji će izaći po pozivu i utvrditi stvarno stanje na terenu.

– Grad je prepoznao potrebu za korišćenjem te aplikacije jer je rasprostranjenost ambrozije široka, a suština projekta je brzina i tačnost u protoku informacija, te se na dnevnom nivou može brzo reagovati – rekla je Dušanka Perišić. – Mogla bi biti primenljiva i u otkrivanju drugih alergijskih biljaka, ali za sada smo se fokusirali samo na ambroziju, zato što je to vrsta broj jedan, koja kod naših građana izaziva brojne alergijske probleme, a ove godine je krenula čak i nešto ranije.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: ilustracija