Do kraja godine još dva velika vetroparka - milijardu evra investicija u Srbiji


Najnovija svetska istraživanja pokazuju da bi vetar koji duva
samo iznad okeana mogao da obezbedi struju za sve ljude na planeti.

Srbija već ima tri manja vetroparka, a do kraja godine dobiće i dva velika. Uz te strane investicije i EPS razvija projekt vetroparka kod Kostolca. Vrednost svih investicija u energiju vetra je oko milijardu evra, prenosi RTS.

Gradnja najvećeg vetroparka "Čibuk" kod Kovina je pri kraju. Sa 57 vetrogeneratora, konzorcijum koga predvodi investitor iz Ujedinjenih Arapskih Emirata obezbediće struju za 113 hiljada domaćinstava. Još 70 hiljada građana struju će imati i iz druge po veličini vetrofarme "Kovačica", koju grade Izraelci. Na njihovom gradilištu radi dvesta domaćih radnika i već dovlače stubove za vetroturbine.

"Završili smo preko 40 kilometara rekonstrukcije i izgradnje puteva, u ataru opštine Kovačica postavili smo gotovo sve temelje vetrogeneratora i uskoro počinjemo sa montažom elemenata vetrogeneratora na lokaciji vetroparka", kaže Miloš Colić iz Vetroparka "Kovačica".

U ataru Alibunara belgijski "Elisio" prošle godine pustio je u rad jedan vetropark i počeo gradnju drugog, a zajedno će snabdevati 43 hiljade domaćinstava. Već dve godine i kod Kule i Vršca vrte se vetrogeneratori italijanskog "Fintela", koji u južnom Banatu gradi i vetropark "Košava".

"Petsto megavata će biti proizvedeno iz energije vetra. U narednih nekoliko godina ući ćemo u novi ciklus koji će obezbediti za period nakon 2020. dodatne kapacitete i povećanje energije iz obnovljivih izvora u našoj ukupnoj potrošnji", kaže ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Inače, Srbija se obavezala da će, do kraja ove decenije, udeo obnovljive energije sa 23 posto povećati na 27 procenata.

"Svetska prognoza do 2050. godine – 50 odsto ukupno proizvedene električne energije biće iz obnovljivih izvora. Obnovljivi izvori na niskom naponu će itekako uticati na smanjenje gubitka električne energije", ukazuje Aca Marković iz Agencija za energetiku.

Evropska unija je još ambicioznija – zacrtali su da se zemlje članice do polovine veka potpuno snabdevaju čistom energijom, a vetar je jedan od najznačajnijih izvora.

izvor: RTS, agencije, foto: ilustracija, RK008/freedigitalphotos.net