DinaCard obavezna: "U startu 4x jeftinija"


Ova kartica može da se koristi kako u Srbiji, tako i u inostranstvu

Kako su iz Narodne banke Srbije objasnili za B92.net, DinaCard na domaćem tržištu postoji već 15 godina i prihvata se na svim bankomatima u zemlji i svim prodajnim mestima na kojima se prihvataju platne kartice.

Međutim, ono što je novina od 17. avgista, jeste da su sada banke u obavezi da uz platnu karticu, besplatno izdaju i domaću Dina karticu.

Za njeno korišćenje provizija je 2,18 dinara, koji odlaze u srpski budžet, a za korišćenje viza i master kartica provizija je 12 i 8,2 dinara, koji se ne slivaju u budžet. Ova kartica može da se koristi kako u Srbiji, tako i u inostranstvu.

A šta domaća "dina" znači za srpskog građanina, iz NBS objašnjavaju:

"Kako bi se sagledao značaj koji obavezno izdavanje kartice ima za korisnike kartica, važno je istaći da je učešće kartičnih transakcija u našoj zemlji u ukupnim bezgotovinskim plaćanjima sve veće, i u 2017. godini iznosilo je 57%, a od toga se u ovom trenutku čak 87% lokalnih transakcija karticama u dinarima realizuje u platnim sistemima izvan zemlje, nad kojima institucije Republike Srbije nemaju nadzor niti kontrolu."

Upravo na dominantnijem broju transakcija van zemlje NBS nema kontrolu, a novim izmenama, korisnici kartica dobijaju adekvatnu zaštitu od eventualnih problema u funkcionisanju internacionalnih kartičnih sistema.

"Član 9. „miri“ dva cilja - obezbeđuje zaštitu domaćeg platnog sistema a istovremeno daje alternativu inostranim kartičnim sistemima da mogu da nastave da posluju kao i od sada uvažavajući njihovu veličinu i nefleksibilnost da se prilagode malim tržištima ili da registruju svoje poslovanje u Republici Srbiji", objašnjavaju za B92 iz NBS.

Profesor Beogradske bankarske akademije Ismail Musabegović podržava uvođenje nacionalne kreditne kartice. Kako kažu u Srbiji postoje 3 vrste kartica, američke Viza i Masterkard i Dina koja je uvedena pre više godina, ali je sada dobila zakonsku osnovu.

"Suština je da kod ovih profit ide u strane zemlje, za Razliku od Dine. Već u startu je 4 puta jeftinija, jer je transakcija 2 dinara a kod ovih 8 dinara", objašnjava on.

izvor: b92.net, agencije, foto: punsayaporn/freedigitalphotos.net