"Cena goriva u Srbiji neće nastaviti rast koji smo imali u prethodnom periodu"


Cene goriva u Srbiji su porasle u prethodnih godinu dana za oko
10 odsto i očekuje se zaustavljanje rasta i blagi pad, izjavio je danas direktor Odeljenja za projekcije i razvoj modela u Narodnoj banci Srbije Mirko Đukić.

On je istakao da se očekuje stabilizacija cene, ali da će to, ipak, zavisiti od kretanja svetske cene nafte.

Kako kaže, te projekcije su bazirane na predviđanjima tržišnih učesnika, koji očekuju stabilizaciju i pad cene nafte u narednom periodu.

"Projekcija cene goriva se bazira na pretpostavci da će se cena nafte stabilizovati na tekućem nivou ili da će biti u blagom padu. U tom smislu, projekcija je da će se cene goriva stabilizovati negde oko sadašnjeg nivoa odnosno da se neće nastaviti rast koji smo imali u prethodnom periodu", naveo je Đukić.

Prema njegovim rečima, od jula 2017. do jula ove godine smo imali rast svetske cene nafte od 45 odsto izraženo u dinarima, a istovremeno su cene goriva porasle oko devet ili 10 odsto.

Podsetimo, u prethodnom periodu nafta je pojeftinila na svetskim berzama, ali se to nije odrazilo na Srbiju. Iako je sirova nafta na svetskim berzama pojeftinila za nekoliko dolara po barelu u poslednjih mesec dana, a dinar se i dalje dobro drži, cene goriva na našim pumpama, umesto da idu naniže, porasle su za nekoliko procenata.

Tako je prošlog petka, u odnosu na pre mesec dana, cena benzina od 95 oktana bila veća za 1,2 do 2 dinara po litru (u zavisnosti ne samo od kompanije već i od pumpe do pumpe), pa se tako u petak litar ovog goriva prodavao između 154,2 do 154,9 dinara po litru, dok je na pojedinim benzinskim stanicama duž autoputa bio i skuplji.

Cena evrodizela je nešto manje uzletela. U proseku za 1 do 1,5 dinara, pa je tako ovo gorivo u petak prodavano po ceni od 163,4 do 163,9 dinara po litru.

I aditivima obogaćena goriva ili ona sa većim oktanskim vrednostima, u petak su bila za dinar skuplja u odnosu na početak jula.

I vozači koji za pogon svojih vozila koriste auto-plin (TNG) poslednjih dana su "obradovani" novim, višim cenovnicima. Tako je litar TNG poskupeo na pojedinim punionicama i za 3,5 dinara, pa se u petak prodavao i za 78 dinara.

Zbog činjenice da cene goriva konstantno u Srbiji rastu, bez obzira šta se dešava s naftom u svetu, ali i zbog činjenice da vozači u Srbiji plaćaju najskuplje gorivo u regionu, nekoliko dana u junu organizovani su protesti.

izvor: Tanjug, agencije, foto: ilustracija, khongkitwiriyachan/freedigitalphotos.net

POPULARNO