Zakon će operaterima zabraniti naplatu penala


Zakonom o elektronskim komunikacijama, koji bi u septembru
trebalo da se nađe u skupštini, mobilnim i kablovskim operaterima, kao i internet provajderima, biće zabranjeno da korisnicima naplaćuju penale za prevremeni raskid ugovora, izjavio je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

U poslednjoj godini ovo ministarstvo izdalo je više obavezujućih rešenja protiv telekomunikacionih kompanija i naložilo im da promene dugogodišnju praksu koja je korisnike dovodila u nepovoljan položaj.

"Ovim uvodimo evropsku praksu koja ne prepoznaje naplaćivanje naknada za prevremeni raskid ugovora. Želimo da ove izmene unesemo i u novi zakon koji je vlada već usvojila kako ne bismo više ostavljali prostor za različita tumačenja", istakao je Ljajić.

Iako, kako saznaje beogradski list, već postoje pritisci operatera, u ministarstvu tvrde da će ostati dosledni u nameri da korisnici budu više zaštićeni u ovoj oblasti.

Šta tačno ovo rešenje znači za potrošače? Dosadašnja praksa bila je vrlo nepovoljna za korisnike. Recimo, ukoliko je sa operaterom potpisao ugovor na 24 meseca, a zbog slabog kvaliteta usluge ili iz nekog drugog razloga želi da raskine ugovor posle pet meseci, bio je u obavezi da u celosti isplati preostalih 19 meseci kao i da je usluge i koristio.

Pravnik Borivoje Đorđević iz leskovačkog udruženja za zaštitu potrošača Narodni parlament objašnjava na primeru paketa jednog od mobilnih operatera kako bi sada trebalo da izgleda raskid ugovora. On smatra da bi operateri sada morali da izmene praksu i ponude korisnicima dve opcije - naplatu pretplata do kraja ugovorenog perioda ili naplatu popusta koje je korisnik ostvario do trenutka raskida ugovora. Visina popusta koji je korisnik ostvario može se preračunati tako što se popust na mesečnu pretplatu pomnoži brojem meseci u kojima je usluga korišćena.

Od ove dve opcije prilikom raskida ugovora biće promenjena ona koja je povoljnija po potrošača, odnosno ona gde je iznos penala koje plaća potrošač manji.

Navodi i primer ako je korisnik sa operaterom potpisao ugovor za određeni paket, sa ugovornom obavezom od 24 meseca, mesečna usluga paketa košaće ga 500 dinara. Isti taj paket bez ugovorne obaveze koštao bi ga 700 dinara mesečno. Ukoliko posle 10 meseci korisnik odluči da raskine ugovor sa operaterom trebalo bi da ima dve opcije - da plati celokupan iznos svih preostalih pretplata do kraja ugovora, što iznosi 14 meseci pomnoženo sa 500 dinara (7.000 dinara). Druga mogućnost je da izmiri razliku, odnosno iznos popusta koji je ostvaren tokom korišćenja paketa, što iznosi 10 meseci pomnoženo sa 200 dinara (2.000 dinara).

izvor: Politika, agencije, foto: ilustracija, nenetus/freedigitalphotos.net

POPULARNO