Za 10 meseci gotova Pupinova palata - Na gradilištu u samom centru NS više od 400 radnika


Manje od deset meseci ostalo je do završetka radova na izgradnji
poslovno-stambenog objekta nazvanog Pupinova palata, površine oko 43.000 kvadratnih metara, od čega se na 15.000 kvadratnih metara prostiru podzemne garaže.

Na gradilištu u samom centru Novog Sada, investitor, novosadsko preduzeće „Galens invest”, svakodnevno zapošljava više od 400 radnika, uglavnom iz Novog Sada i okoline. Iako je plac na kojem grade kompleks njihovo privatno vlasništvo jer je kupljen od Erste banke, početak izgradnje Pupinove palate pratile su brojne kontroverze u javnosti, pa čak i protestno okupljanje građana. Međutim, za dve godine stiglo se „od protesta do hit mesta”, a sama Pupinova palata postala je kompleks u kojem se traži kvadrat više, prenosi Dnevnik.

Parking-prostor u Pupinovoj palati prostiraće se na tri podzemna nivoa i zauzimaće više od 15.000 kvadratnih metara. Planirano je da bude više od 350 garažnih i parking-mesta, što znači da će u objektu Pupinove palate biti obezbeđeno više parking-mesta nego što je predviđeno Zakonom o planiranju i izgradnji, koji propisuje da svaki stan ima po jedno garažno mesto, kao i da jedno mesto pripada za svakih 70 kvadratnih metara poslovnog prostora.

Direktor JP „Urbanizam” Dušan Miladinović kaže da je to jedna od najvećih prednosti objekta, i naglašava da su izgradnjom tri etaže podzemnih garaža postali primer i za sve druge investitore.

– Svesni smo toga da za investitora preduzeće „Galens invest” nije bilo nimalo jeftino da prave tri nivoa podzemnih garaža, ali oni su na taj način demantovali i onaj deo stručne javnosti koji je osporavao projekat zbog navodnog narušavanja komunalne infrastrukture, a posebno zbog nedostatka mesta za parkiranje – naglašava direktor JP „Urbanizam”, prenosi Dnevnik. – Investitor se u potpunosti pridržava planskog dokumenta i urbanističkog projekta, i osim onih protesta od pre početka gradnje, do nas nije stigla nijedna pritužba. Koriste savremene materijale, imaju obezbeđen parking-prostor, na ekskluzivnoj su lokaciji, i bilo je sasvim očekivano da postanu najpoželjnija investicija u gradu. Takođe, po oceni stručne javnosti, po samom kvalitetu gradnje, s tehničke i inženjerske strane, Pupinova palata konkuriše da postane jedan od najkvalitetnijih objekata u celoj zemlji.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: NSinfo

POPULARNO